Свет

Немачки енергетски гигант: Не уљуљкујте се, криза није прошла

Из компаније "Еон" упозорили су да ће наредна година бити тежак период за енергетски сектор
Немачки енергетски гигант: Не уљуљкујте се, криза није прошла© Mathis Wienand

Леонард Бирнбаум, извршни директор једног од највећих европских снабдевача енергијом, немачког енергетског гиганта "Еон" упозорио је Европу да не буде "уљуљкана у лажни осећај сигурности", јер ће наредна година бити период "кризе" за енергетски сектор, упркос томе што резултати из 2022. бити бољи од очекиваних.

Континент јесте преживео зиму и велепродајне цене гаса су пале, најгоре није још прошло.

"Цене су и даље на нивоима које бисмо пре само неколико година сматрали незамисливим. Штавише, цене се мењају. Нико не зна како ће се оне развијати у наредним недељама и месецима", рекао је Бирнбаум, а пренео "Фајненшл тајмс".

Он је упорио немачке креаторе политике који имају амбициозне замисли да драматично прошире производњу обновљиве енергије и земљу учине угљенично неутралном до 2045. године-  да морају "коначно да се уозбиље" у уклањању препрека транзицији.

Позвао је званичнике да предузму значајне кораке усмерене на "смањење бирократије и окончање парохијског приступа планирању" како би компаније као што је "Еон" успеле да ремонтују енергетску мрежу у земљи.

Ова компанија иначе управља једном од три преостале нуклеарне локације у Немачкој. Живот електране "Исар 2", у близини Минхена, продужен је због кризе у Украјини, јер је Берлин настојао да драматично смањи своју зависност од руског гаса.  Нуклеарка ће, међутим, бити искључена у априлу као део дуготрајне стратегије укидања производње нуклеарне енергије у земљи најављене као одговор на катастрофу у Фукушими у Јапану 2011.

image