Свет

Холандски суд: "Фејсбук" злоупотребио личне податке корисника

Информације о сексуалној оријентацији и верској припадности коришћене су у рекламне сврхе, наводи се у пресуди
Холандски суд: "Фејсбук" злоупотребио личне податке корисникаwww.globallookpress.com © Uli Deck/dpa

Суд у Амстердаму пресудио је да је компанија "Фејсбук" поступала незаконито приликом обраде личних података својих корисника у Холандији.

У пресуди се наводи да су лични подаци добијени на Фејсбуку, које је обрађивала јединица компаније "Мета платформс" из Ирске, коришћени без дозволе, у рекламне сврхе и да су давани трећим лицима без прописног информисања корисника, преноси "Блумберг".

Суд је утврдио да од априла 2010. до јануара 2020. године "Фејсбук" није имао правни основ за обраду посебних личних података, као што су сексуална оријентација или верска припадност, у рекламне сврхе. 

Пресуда се односи на рад "Фејсбука" у Холандији, јер је само та компанија одговорна за обраду личних података холандских корисника те друштвене мреже, додаје се у пресуди.

Реч је о одлуци суда којом се шаље "веома снажан сигнал" другим технолошким компанијама које крше законе о приватности, поручиле су организације за заштиту потрошача.

Из компаније "Мета" саопштили су да ће уложити жалбу на неке аспекте случаја. Додали су да су задовољни због тога што је суд пресудио у корист "Мете" када је реч о неколико "историјских тужби", од којих су се неке појавиле пре више од деценије.

"Компанија жели да њени холандски корисници имају контролу над начином на који се њихови подаци користе", поручили су из "Мете".

image