Северна Кореја испалила ракету: Утераћемо непријатељима страх у кости

Севернокорејски лидер је поручио да је циљ ове демонстрације силе да застраши ривале

Северна Кореја саопштила је да је испалила интерконтиненталну балистичку ракету да би, како је навела, "утерала непријатељима страх у кости".

Пројектил је, како пише Танјуг, лансиран у четвртак ујутро неколико сати пре него што се јужнокорејски председник Јун Сук Јул састао са јапанским премијером Фумиом Кишидом на самиту у чијем је фокусу делимично обнављање безбедносних веза између америчких савезника суочених са севернокорејским нуклеарним претњама.

Званична новинска агенција Северне Кореје саопштила је да је пробно испаљивање ракете "хвасонг-17" надгледао председник Ким Џонг Ун који је тада нагласио да је циљ "утеривање непријатељу страха у кости" због, како је рекао, "отвореног непријатељства" које су према Северној Кореји показале заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје.

Ракета је лансирана под великим углом како би се избегла територија суседа Северне Кореје, а достигла је максималну висину од 6.045 километара и прешла 1.000 километара пре него што је пала у воде на источној обали земље, саопштила је КЦНА.

Северна Кореја је тако појачала свој одговор на америчко-јужнокорејске војне вежбе, највеће те врсте последњих година, испаливши четири пројектила за око недељу дана, пренео је АП.

Поред комбинованих вежби које су почеле у понедељак и трају до 23. марта, у вежби подморница учествују и САД и Јужна Кореја, заједно са Јапаном, Канадом и Индијом.