Свет

Кинески амбасадор у РФ: Русија је за Кину најважнији стратешки партнер

Без обзира на то како се међународна ситуација мења, кинеско-руско свеобухватно партнерство неминовно ће напредовати, изјавио је Џанг Ханхуи у интервјуу за кинески "Глобал тајмс"
Кинески амбасадор у РФ: Русија је за Кину најважнији стратешки партнерwww.globallookpress.com © Evgeny Sinitsyn

У интервјуу "Глобал тајмсу", листу блиском Комунистичкој партији Кине, амбасадор Кине у Русији Џанг Ханхуи приметио је да предстојећа посета председника Си Ђинпинга Русији у потпуности одражава дубоко лично пријатељство између два лидера и велики значај који Си придаје односима Кине и Русије у новој ери.

Такође, подсетио је да је Си Ђинпинг и овог пута, пошто је изабран да води Кину у још једном мандату, за прву инострану посету одабрао управо Русију.

"Државна посета председника Сија Русији представља прекретницу за кинеско-руске односе у новој ери. То ће дати снажан подстицај билатералним односима и развоју међусобних веза на високом нивоу", рекао је амбасадор и истакао да се од 2013. Си састао с Путином 40 пута и постигао низ важних стратешких консензуса о унапређењу кинеско-руских односа, одржавању регионалне безбедности и стабилности и изградњи глобалне заједнице заједничке будућности.

Енергенти – камен темељац билатералне трговине

На питање новинара да прокоментарише пре свега економске и трговинске односе две земље, амбасадор Кине у РФ истакао је да је кинеско-руска економска и трговинска сарадња достигла рекорд у 2022. години, показујући снажну отпорност и велики потенцијал – робна трговина достигла је историјски рекорд 2022. од 190,27 милијарди долара, док је Русија и даље девети највећи трговински партнер Кине. 

Његова екселенција Џанг Ханхуи рекао је и да је у 2022. истакнута улога енергената као камена темељца у билатералној трговини. Русија је главни кинески извор нафте, природног гаса и угља.

"Проценат поравнања у локалној валути наставља да расте јер све више компанија има тенденцију да користи кинески јуан и рубљу за потписивање уговора. Обим трговине ове две валуте је скочио на Московској берзи и руске банке обављају велики посао у јуанима", истакао је Џанг Ханхуи.

Додао је и да верује да ће економска и трговинска сарадња Кине и Русије достићи нове висине 2023. године и да ће износити 200 милијарди долара, циљ који су поставила два шефа држава.

Улога Кине и Русије на светској сцени

Упитан о улози Кине и Русије на међународној сцени у актуелним околностима, амбасадор је подсетио да је Си Ђинпинг изнео низ великих предлога, као што су изградња глобалне заједнице заједничке будућности, те иницијативе Појас и пут, Глобалне развојне иницијативе, Глобалне безбедносне иницијатива итд.

О Појасу и путу, иницијативи која ове године обележава десетогодишњицу постојања, рекао је да је постала платформа за међународну сарадњу. Покрива две трећине светских земаља и једну трећину међународних организација, а док промовише економски развој Кине, уједно доноси добит земљама дуж руте. 

"Русија је постала најважнији стратешки партнер Кине у заједничкој изградњи Појаса и пута, а односи Кине и Русије постали су модел сарадње између држава у изградњи глобалне заједнице заједничке будућности", рекао је амбасадор Кине у РФ.

Нема мешања треће стране у односе две земље

Кина и Русија су пронашле начин успешне интеракције једна с другом као велике силе које гаје међусобно поверење и пријатељство.

"Њихов однос никада не циља трећу страну, нити се у њих меша трећа страна, а посебно не трпи принуде треће стране. Као сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација и одговорне велике силе, Кина и Русија су увек чврсто одржавале међународни систем са УН као језгром и међународни поредак заснован на међународном праву", истакао је Џанг Ханхуи.

Такође, две државе промовишу мултиполарност и демократизацију међународних односа, залажу се за мултилатерализам, супротстављају се сваком облику унилатерализма и малтретирања, чврсто чувају сопствени суверенитет, безбедност и развојне интересе.

Што је свет турбулентнији и нестабилнији, то је неопходније да односи Кине и Русије стабилно напредују, сматра амбасадор и додаје да је Кина, суочена с компликованом међународном ситуацијом, вољна да ради с Русијом на одржавању мира, безбедности и развоја, да заједно изгради глобалну заједницу заједничке будућности.

"Без обзира на то како се међународна ситуација мења, кинеско-руско свеобухватно стратешко партнерство неминовно ће напредовати", закључио је амбасадор Кине у Русији у интервјуу за "Глобал тајмс".

На позив руског председника Владимира Путина, кинески лидер Си Ђинпинг боравиће у државној посети Русији од 20. до 22. марта. 

image