Болтон: Међународни кривични суд у Хагу је нелегитиман, то је опасна институција

Одлука МКС да изда налог за хапшење руског председника Владимира Путина је претња дипломатском решењу кризе у Украјини, поручио је бивши саветник америчког председника Џон Болтон

Бивши саветник америчког председника Џон Болтон критиковао је одлуку Међународног кривичног суда (MКС) да изда налог за хапшење руског лидера Владимира Путина, јер у томе види претњу дипломатском решењу кризе у Украјини.

"Ако желите да дође до преговора, да ли мислите да ће налог за хапшење Владимира Путина то учинити мање или више вероватним?", упитао је Болтон, иначе један од јастребова у америчкој политици, током гостовања на телевизији "Скај њуз".

Према његовом мишљењу, Међународни кривични суд је веома опасна институција.

"Сматрам, и тако је већ дуги низ година, да је Међународни кривични суд у основи нелегитиман и САД не би требало са њим да сарађују. МКС је нелегитиман, јер је то вршење државне власти у вакууму, без икаквих уставних оквира који би га обуздавали", објаснио је бивши амерички званичник.

Међународни кривични суд је 17. марта издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина и комесарке за права деце Марије Љвове-Белове због оптужби за наводно "илегално депортовање" украјинске деце.

Руски званичници су веома оштро осудили налог за хапшење Путина, указујући да он није правно обавезујући и да је апсолутно ништаван.

Председник Думе Вјачеслав Володин упозорио је да је та одлука једна врста агресије на целу земљу, јер се напад на председника тумачи и као напад на Русију.