Свет

"Није могуће да се сами изборимо": Ердоган објавио колику штету је земљотрес нанео Турској

У Бриселу је одржана донаторска вечера за помоћ Турској и Сирији које је погодио разорни земљотрес и однео више од 50.000 живота
"Није могуће да се сами изборимо": Ердоган објавио колику штету је земљотрес нанео Турској© AP Photo/Burhan Ozbilici

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган проценио је да су разорни земљотреси који су погодили регион у фебруару само у Турској нанели штету од око 104 милијарде долара. Он је апеловао на помоћ из иностранства и навео да ниједна земља није способна сама да се избори са таквом катастрофом.

Обраћајући се међународном скупу донатора помоћи и за Турску и за Сирију, која је такође погођена катастрофом, Ердоган је дао неке идеје о огромној штети коју су нанели земљотреси 6. фебруара, рекавши да ће његова земља имати за циљ да обнови око 319.000 домова само током следеће године, пренео је РТ интернешнел.

"Више од 51.000 људи је страдало у земљотресима, више од 105.000 је повређено. Према прелиминарним подацима, штета од њих премашила је 104 милијарде долара", рекао је Ердоган у понедељак на конференцији у Бриселу.

"Није могуће да се једна нација сама избори са кризом ових размера. Никада нећемо заборавити солидарност коју су сви наши пријатељи... показали у овим тешким данима."

На истом догађају, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће ЕК обезбедити милијарду евра за помоћ напорима за обнову Турске и још 108 милиона евра за хуманитарну помоћ у Сирији, где је било око 6.000 погинули у потресима.

Програм УН за развој понудио је сличну процену штете у Турској, рекавши да ће земља морати да прикупи најмање 103,6 милијарди долара за обнову уништених домова и инфраструктуре, или 9 одсто свог БДП-а за 2023. годину. Друге агенције УН-а су апеловале на новчану помоћ након катастрофе, надајући се да ће прикупити 397 милиона долара за Сирију и још милијарду долара за Турску, иако је овај други пројекат достигао само око 10 одсто свог циља од 6. марта, рекао је стални координатор у УН Алваро Родригез. Сиријски фонд је прикупио само око половине потребног новца.

Москва је такође помогла у пројектима спасавања и обнове, шаљући хитне службе у регион непосредно након земљотреса, заједно са тешком опремом да помогну у рашчишћавању рушевина и потрази за жртвама.

И руски и сиријски званичници искључени су из донаторске конференције одржане у понедељак, усред тензија између Москве и Запада око сукоба у Украјини, као и нерешених спорова са Дамаском у вези са грађанским ратом са побуњеницима.

ЕУ наставља са опсежним санкцијама обе земље, а како је Фон дер Лајен рекла, ЕУ ће обезбедити средства само за рани опоравак у Сирији, али не и за дугорочну обнову, све док нема дијалога са сиријском владом.

image