Амерички конгресмен захтева одговоре о "катастрофалном повлачењу" из Авганистана

"Више од 18 месеци након пада Кабула, бројна кључна питања о повлачењу остају без одговора", написао је Мајкл Мекол у писму Стејт департменту

Шеф комитета за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Мајкл Мекол захтевао је од америчког Стејт департмента да до 23. марта достави документе о "катастрофалном повлачењу" америчких трупа из Авганистана.

"Трећег марта сам вам писао у вези са континуираним одбијањем Стејт департмента да сарађује са Комитетом који је тражио документа и податке у вези са катастрофалним повлачењем трупа из Авганистана. У вези с тим, императив је да обезбедите све тражене информације пре вашег говора пред комитетом заказаног за 23. март", навео је Мекол у писму државном секретару Ентонију Блинкену.

Мекол је нагласио да ће Комитет, уколико рок не буде испоштован, захтевати документа судским позивом. 

"Више од 18 месеци након пада Кабула, бројна кључна питања о повлачењу остају без одговора", написао је конгресмен.

Блинкен ће одговарати на питања посланика о спољној политици САД у четвртак, 23. марта на конференцији под називом "Стање америчке дипломатије 2023. године – растући сукоби, буџетски проблеми и такмичење великих сила".

Како Мекол подсећа у писму, комитет од Стејт департмента тражи документе у вези са повлачењем америчких трупа из Авганистана од августа 2021. године, али захтеви до сада нису у потпуности испуњени. 

Мекол је назвао пропуст Одељења да достави документе комитету и његово образложење "неприхватљивим и неразумним", преноси "Хил".

Талибански покрет кренуо је у операцију великих размера успостављања контроле над Авганистаном у пролеће 2021, након што је Вашингтон најавио планове за повлачење трупа из земље.

Продрли су у главни град Кабул 15. августа 2021. године, док је авганистански председник Ашраф Гани побегао из земље.

Талибани су 7. септембра 2021. године објавили привремену владу, коју није признала ниједна држава.