Јужна Кореја и САД одржаће највеће војне вежбе у последњих пет година

Вашингтон и Сеул желе да постигну "мир кроз снагу" на Корејском полуострву, наводи се у саопштењу Министарства одбране Јужне Кореје

САД и Јужна Кореја ће у јуну одржати највеће заједничке војне вежбе у последњих пет година, као одговор на "подизање тензија у региону од стране Северне Кореје", објавило је јужнокорејско Министарство одбране.

Те вежбе представљају део низа манифестација којима се обележава седамдесета годишњица савезништва Сеула и Вашингтона.

"Планирамо више програма који су фокусирани на постизање 'мира кроз снагу' путем акција заснованим на на нашим стратешким способностима одвраћања, као и на чврстом заједничком ставу против све гласнијих севернокорејских нуклеарних претњи", пише у саопштењу Министарства, преноси Ројтерс.

"Током вежби, заједничке снаге ће приказати завидну снагу и мобилност на до сада невиђеном нивоу."

Јужна Кореја планира да обележи 75. годишњицу оснивања својих оружаних снага у септембру тако што ће савезничке снаге показати своје "надмоћне способности одвраћања и реаговања" против Северне Кореје, што ће укључивати и систем ракетне одбране Јужне Кореје, саопштило је Министарство.

Северна Кореја је последњих месеци појачала сопствене војне пробе, прошле недеље је испалила интерконтиненталну балистичку ракету и спровела симулацију нуклеарног контра-удара против Јужне Кореје и САД.

САД имају око 28.500 војника распоређених у Јужној Кореји.

Снаге САД и Јужне Кореје изводиле су различите врсте војних вежби током последњих недеља, укључујући ваздушне и морске вежбе са америчким бомбардерима Б-1Б, као и прве симулације слетања амфибије великих размера у последњих пет година.

Северна Кореја је бурно реаговала на те вежбе, називајући их пробом за инвазију.