Свет

Трансродна посланица "Жена године" у Минесоти

"Ју-Ес-Еј тудеј", лист који јој је доделио признање, одлучио се за Финкеову поред нпр. бивше прве даме Мишел Обаме, глумице Голди Хоун и женског фудбалског тима САД
Трансродна посланица "Жена године" у Минесоти© USA Today

Трансродна бивша новинарка и садашња посланица Ли Финке изабрана је за "Жену године" у Минесоти. Признање јој је доделио лист "Ју-Ес-Еј тудеј", док је одлука изазвала критике америчких конзервативаца.

Ли Финке долази из редова Демократске партије и постала је први трансродни законодавац у Минесоти пошто је обезбедила 81 одсто гласова на изборима за Представнички дом у новембру 2022. године. На дужност је ступила почетком јануара ове године.

"Ју-Ес-Еј тудеј" се иначе залаже "да изгради бољу будућност за трансродне младе", а лист се одлучио за Финкеову поред нпр. бивше прве даме Мишел Обаме, глумице Голди Хоун и женског фудбалског тима САД.

Финкеова је заговорник закона који би Минесоту претворио у "државу транс уточишта", док је поменути лист писао о њеном активизму за "трансродна и ЛГБТ+ права". 

Пошто је објављено да је добила награду, Финкеова је твитовала да су јој стигле поруке невероватне подршке и љубави, као и оне које јој дају ветар у леђа да настави важан посао којим се баве у Минесоти.

Приметила је и велики пораст порука мржње.

Међутим, неколико истакнутих политичких имена изјаснило се против ове одлуке америчког листа. 

"Да ли ће нешто остати за биолошке жене?", упитала је на "Фокс њузу" бивша прес-секретарка Беле куће за време мандата Доналда Трампа Кејла Мекинени, те додала: "Шта је потребно једној конзервативној жени да се нађе на оваквој листи?"

Коментатор "Фокс њуза" Гај Бенсон приметио је да је избор Финкеове за поменуту награду само "политичка изјава", као и да постоји неколико примера и биолошких и трансродних жена које заслужују признање за различита достигнућа, али да Ли Финке не би требало да буде међу њима. 

Овде се ради о томе да постоји културни рат, и да велика контроверза влада око транс тема, те се зато особе овог опредељења налазе на овој и сличним листама како би добиле прилику да говоре у јавности, тврди Бенсон.

"Ју-Ес-Еј тудеј" је и прошле године номиновао трансродну особу за "Жену године" – Рејчел Левин, службеницу у администрацији председника САД Џозефа Бајдена.

image