Свет

Макронов сат вредан 94 пензије: Како је француски председник долио још беса међу грађане (ВИДЕО)

Радознали гледаоци Макроновог интервјуа тврде да је носио сат чији је произвођач ФП Журн, познат по висококвалитетним и луксузним сатовима, а да се цена модела који носи креће око 80.000 евра
Макронов сат вредан 94 пензије: Како је француски председник долио још беса међу грађане (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Panoramic

Председник Француске Емануел Макрон обратио се јуче нацији на тему пензионе реформе која је изазвала таласе незадовољства широм Француске.

Интервју који су емитовали ТФ1 и Франс 2 пратило је више од 12 милиона људи, преноси "Фигаро", а из синдиката који се противе реформи поручили су да је обраћањем Макрон само "долио још мало беса". 

Међутим, по видеу који је постао виралан на друштвеним мрежама, још нешто је привукло пажњу гледалаца. 

Наиме, на почетку разговора француски председник носи сат који делује прескуп, што, вероватно, не би произвело никакву реакцију. Међутим, после неколико минута разговора, Макрон дискретно ставља руке испод стола и кад оне опет долазе у видно поље камере - сата више нема на његовој руци. 

Радознали гледаоци тврде да је у питању произвођач ФП Журн, познат по висококвалитетним и луксузним сатовима, а да се цена модела који носи француски председник креће око 80.000 евра.

"Председник је једноставно одлучио да га скине док је говорио о најсиромашнијим Французима и корисницима социјалне помоћи, вероватно да би био популарнији...промашио је", пише новинска агенција "Имаз прес". 

У Француској је минимална зарада 1.353 евра, па би Макрон својим сатом могао да исплати 59 минималаца. 

Штавише, на Реиниону, једном од прекоморских француских региона, просечна пензија је 850 евра, што је најнижи износ пензије у целој Француској. Макронов сат би, према рачуници агенције, могао да покрије 94 пензије.

Према наводима сајта "Фриленс инфо" који је истраживао мистериозни нестанак часовника, могао би бити у питању бренд Бел&Рос, чији сатови коштају "смешних" 2.000 евра. Мада, примећује прекоморска штампа, то је још увек стотинама евра изнад минималца и двоструко веће од износа који зарађује просечни прекоморски пензионер. 

"Смешан покушај шефа државе да се приближи народу... народу који је назвао 'нелегитимном руљом'", горко закључује "Имаз прес". 

Сајт "Фриленс инфо" подсећа да је током затварања за време пандемије ковида 19 Макрон такође престао да носи сат, што је и тада распламсало машту радозналих.

Да ли је том одлуком Макрон желео да покаже солидарност са Французима који су пролазили тежак период, или је поступак био естетски мотивисан, са циљем да се постигне опуштенији изглед - остало је нерешено питање.

У одбрану актуелног председника, "Фриленс инфо" подсећа да Макрон и није толики ентузијаста, за разлику од Николе Саркозија који је поносно показивао прескупе ролексе. 

Осим тога, Макрон је велики љубитељ сатова француске производње као што су ЛИП или Картије, који су свакако луксузни, али и приступачни, наводи портал. 

Примера ради, током састанка Г7, актуелни председник Француске носио је "приступачних" 6.000 евра на руци. 

image