Свет

"Политико": Француска горела током синоћних протеста због реформе пензионог система

Демонстранти гађали и палили зграде широм земље
"Политико": Француска горела током синоћних протеста због реформе пензионог система© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Напети протести због реформе пензионог система у Француској ескалирали су током ноћи када су демонстранти почели да гађају зграде у Паризу и пале ватру на улицама, пише "Политико".

"Било је много протеста, а неки су трајали до касно синоћ и прерасли у насилне, посебно у Паризу", рекао је министар унутрашњих послова Француске Жералд Дарманин за ТВ канал "Си-њуз".

Према његовим речима, у Паризу су забележена 903 пожара уличног мобилијара или ђубрета, а 457 особа је ухапшено током ноћи широм земље. До сада је повређен 441 полицајац, док је број повређених демонстраната тешко проценити, пишу локални медији.

Иначе, широм Париза је 9.600 тона смећа на улицама, јер ђубретари штрајукују.

Демонстранти су гађали јавне зграде у неколико градова широм земље, посебно у Нанту, Рену и Бордоу - где су врата градске куће запаљена, наводи АФП.

Демонстрације у четвртак су окупиле су нешто више од милион грађана, саопштило је министарство унутрашњих послова, док су из уније синдиката навели да је на улицама било 3,5 милиона Француза.

Грађани су на улицама већ данима због непопуларне реформе пензионог система којом је старосна граница за одлазак у пензију подигнута са 62 на 64 године.

image
VV inauguration
banner