Трампов адвокат позван да сведочи у суду у Вашингтону

Еван Коркоран добио је судски позив да пред федералном великом поротом изнесе своја сазнања која би могла да помогну у истрази о задржавању поверљивих државних докумената пронађених у поседу бившег америчког председника

Адвокат бившег америчког председника Доналда Трампа Еван Коркоран појавио се пред федералном великом поротом у истрази задржавања поверљивих државних докумената у поседу бившег председника САД након што је напустио Белу кућу у јануару 2021. године.

Коркоран је у зграду суда у Вашингтону дошао у пратњи свог адвоката Мајкла Левија, известио је Ројтерс.

Истрагу Министарства правде о томе да ли је Трамп непрописно узео поверљива документа и његове покушаје да оспори резултате председничких избора 2020. води специјални саветник Џек Смит.

То је једна од истрага која се води против Трампа, против којег је покренута истрага и у Џорџији, такође због оспоравања изборих резултата 2020, као и у Њујорку, где се истражују наводи да је нелегално платио порно звезди Сторми Данијелс за њено ћутање о њиховој афери.

Корокоран се у суду појавио само два дана пошто је Апелациони суд округа Колумбија издао пресуду којом се изгледа он приморава да сведочи у нижем суду и приложи доказе везане за истрагу коју води Смит.

Амерички медији претходно су известили да је Смитова канцеларија тражила од суда да наложи Коркорану да сведочи наводећи да имају доказе да је Трамп намерно довео своје адвокате у заблуду када је реч о задржавању поверљивих докумената.

Коркоран се позвао на поверљиви однос адвоката и клијента и није желео да се одазове судском позиву.  

Судско веће, међутим, наложило му је да то учини оцењујући да је Смитова канцеларија пружила довољно доказа за сумњу да је Трамп довео своје адвокате у заблуду.

Еван Коркоран и Кристина Боб, такође адвокат бившег председника, били су прошле године укључени у разговоре са Министарством правде, после којих је уследио претрес Трамповог имања на Флориди који је обавио ФБИ.

Подсећа се да су се званичници Министарства правде и ФБИ састали са Коркораном и Боб у мају прошле године, као и да су им они у јуну предали 38 поверљивих докумената затечених у Трамповом поседу, уз писану изјаву да пошто су претражили Трампове канцеларије нису пронашли друге документе осим оних које су предали.

ФБИ је касније открио још 100 поверљивих докумената који су били код бившег председника.