Скопље поклања хеликоптере Кијеву: Да их нисмо донирали, морали бисмо да их бацимо

Према нашим плановима модернизације, ова средства су већ на крају свог радног века, објаснила је министарка одбране Северне Македоније

Министарка одбране Северне Македоније Славјанка Петровска потврдила је да ће влада те земље донети одлуку да Украјини поклони 12 борбених хеликоптера Ми-24, које је својевремено купила од Украјине, преноси Радио Слободна Европа.

Министарка Петровска је рекла медијима да је донација уследила на захтев украјинске владе и уз оцену Војске Македоније да "лишавање војске ове опреме неће оштетити одбрамбене капацитете Северне Македоније".

"Према нашим плановима модернизације, ова средства су већ на крају свог радног века и неће више бити у саставу нашег наоружања. Да их нисмо донирали, сигурни смо да бисмо у кратком року морали да их се решимо", рекла је Петровска.

Она је рекла да ће Министарство одбране купити најмање осам нових вишенаменских хеликоптера, који ће имати пре свега транспортну, а не борбену улогу.

Северна Македонија је такође донирала Украјини тенкове треће генерације, који су с обзиром на развој технологије сматрани неконкурентним и некомпатибилним.

Укупна помоћ Северне Македоније Украјини износи 30 милиона долара.

Северна Македонија је купила прве хеликоптере Ми-24 од Украјине 2001. године, током оружаног сукоба између владиних снага и сепаратистичке "Ослободилачке националне армије", што је македонска варијанта тзв. "Ослободилачке војске Косова".

По окончању сукоба, број хеликоптера је повећан на 12 и паралелно је спровођена њихова модернизација, а овај процес је прекинут у последње две године, због процена Генералштаба да војсци у њеном будућем развоју ове летелице нису потребне.