Свет

Западни инструктори обучавају Украјинце да рукују муницијом са осиромашеним уранијумом?

Присуство америчког војног инструктора могло би додатно да ескалира тензије, поготово након што је Бела кућа прошле недеље негирала да је слала муницију са осиромашеним уранијумом у Украјину, наводи британски медиј
Западни инструктори обучавају Украјинце да рукују муницијом са осиромашеним уранијумом?www.globallookpress.com © John Goodman/ZUMAPRESS.com

Британски и амерички инструктори обучавали су украјинске трупе да користе гранате са осиромашеним уранијумом, преноси британски портал "Дикласифајд УК".

Тај медиј се позива на кратки документарни филм који је британско Министарство одбране објавило на свом Јутјуб каналу, и у коме извештава да су инструктори почели да информишу украјинске тенковске посаде са врстама муниције за тенкове "челенџер 2".

У једном кадру се на столу испред украјинских војника могу уочити различити типови пројектила, укључујући један који је наранџасте и црне боје, са ознаком "инертно".

"Чини се да је наранџасто-црни пројектил на снимку инертна демонстрациона верзија британске муниције са осиромашеним уранијумом калибра 120 мм под ознаком ЦХАРМ3", рекао је за британски портал Даг Вир, стручњак из невладине организације Опсерваторијум за конфликте и животну средину.

"Дикласифајд УК" наводи да се у другом кадру може уочити амерички војник како обучава украјинске тенкисте.

Тај портал сматра да би присуство америчког војног инструктора могло додатно ескалирати тензије, након што је Бела кућа прошле недеље негирала да је слала муницију са осиромашеним уранијумом у Украјину.

Прошле недеље, заменица британског министра одбране Анабел Голди рекла је да ће Лондон испоручити Украјини муницију која садржи осиромашени уранијум.

Председник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је да је најава Велике Британије навела Москву да распореди тактичко нуклеарно оружје у суседној Белорусији.

Он је прецизирао да ће изградња складишног објекта бити завршена 1. јула и истакао да ће они распоредити оружје без кршења обавеза из Уговора СТАРТ.

image