Све скупље станарине за немачке студенте: 720 евра у Минхену, 640 евра у Берлину – за собу

Главни разлог повећања трошкова становања је раст цена енергије као последице санкција уведених Руској Федерацији

Нови подаци истраживања које је спровео Институт Мозес Менделсон указују да су станарине за студенте у немачким универзитетским градовима у сталном расту – пред почетак летњег семестра 2023. за собу у заједничком стану требало је издвојити у просеку 458 евра.

Цене кирије стагнирале су на почетку корона пандемије да би нагло порасле у последњих годину и по. Дакле од почетка руско-украјинског сукоба, тако да је главни разлог повећања трошкова становања раст цена енергије као последице санкција уведених Руској Федерацији.

На почетку зимског семестра 2021. соба у заједничком стану коштала је у просеку 391 евро, сада је скупља за око 17 одсто. У неким градовима цене су скочиле за више од 25 одсто, укључујући Берлин, Потсдам, Линебург и Ерфурт. А у градовима попут Келна, Фрајбурга или Бона заједнички станови поскупели су у просеку за 100 евра у истом периоду, преноси "Шпигл".

"Ове цене представљају велико оптерећење за студенте", рекао је Стефан Браукман из Института и констатовао да студенти који раде хонорарно морају да одвоје скоро целу плату од 520 евра само за кирију.

Истраживање је обухватило универзитетске градове у којима живи виши од 5.000 студената – 94 града и округа – а спроведено је на почетку летњег семестра 2023. Фокус је био на заједничким становима са два или три станара, у којима је највише једна соба била слободна, а прегледано је скоро 9.000 огласа.

Иако становање свуда постаје све скупље, један град се истиче: у Берлину, највећем немачком универзитетском граду, цене драстично расту. У зимском семестру 2013/2014. просечна соба у заједничком стану коштала је 335 евра, а данас је 640 евра – скоро дупло скупља. Ипак, Минхен је и даље најскупљи универзитетски град: за просечну собу у заједничком стану сада плаћате 720 евра.

Приступачно становање за студенте у Немачкој је постало прошлост. Мале кирије су једино у студентским домовима које субвенционише држава, али места су тамо ограничена, на листама чекања је и више хиљада високошколаца.

"Мало је вероватно да ће кирије пасти", рекао је Браукман и додао да би мере као што су смањење цене струје и гаса могле да стабилизују закупнине соба у заједничким становима у следећем семестру.