Пољска влада усвојила резолуцију о повећаној производњи муниције

Премијер Матеуш Моравјецки је потврдио да влада Пољске у те сврхе намерава да издвоји две милијарде злота из државног буџета (463,32 милиона долара)

Влада Пољске усвојила је одлуку о повећању производње муниције и у те сврхе намерава да издвоји две милијарде злота (463,32 милиона долара), изјавио је данас пољски премијер Матеуш Моравјецки.

"Подстичем приватне компаније, државне компаније, стране произвођаче да брзо прихвате изазов и отворе нове фабрике за производњу муниције на територији Пољске", рекао је Моравјецки на конференцији за новинаре.

Потврдио је да влада у те сврхе намерава да издвоји две милијарде злота из државног буџета.

Ројтерс подсећа да су се 17 земаља чланица ЕУ и Норвешка, прошле недеље сагласиле да ће заједнички обезбедити муницију за помоћ Украјини, али и за попуну сопствених залиха.

Моравјецки је неадвно најавио да ће пољски произвођач муниције "Дезамет", који је иначе јединица државног произвођача оружја "Полска Група Збројениова" (ПГЗ), значајно повећати капацитете како би Украјину снабдевао муницијом коју финансира ЕУ.

Према подацима немачког Кил института за светску економију, Пољска је, после САД и Велике Британије, прва земља по вредности оружја које је послато Кијеву у периоду између јануара 2022. и јануара 2023. године. 

Руски званичници су у више наврата упозоравали западне земље да не шаљу наоружање у Украјину, тврдећи да ће то само продужити сукоб и патњу, али и да то чини НАТО земље директно умешаним у сукоб. 

Пољска се, заједно са САД, Великом Британијом и Немачком налази међу земљама које су послале највише оружја у Украјину од почетка руске Специјалне војне операције у фебруару прошле године.