Не могу да ме спрече: Бајден одлучан да оде у Белфаст, одбацио упозорења безбедносних служби

Амерички председник поручио да га нико неће спречити да посети Северну Ирску

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је да га одлука главне домаће безбедносне службе Велике Британије да подигне ниво претње од тероризма у Северној Ирској неће спречити да посети регион.

"Не. Не могу да ме спрече", рекао је Бајден на питање да ли ће потез МИ5 утицати на његове планове да отпутује у Северну Ирску следећег месеца.

Бела кућа тек треба да званично потврди планирану посету америчког лидера Белфасту на 25. годишњицу Споразума на Велики петак, који је потписан 10. априла 1998. године.

Наводно се очекује да ће Бајден том приликом посетити Северну Ирску заједно са бившим председником Билом Клинтоном, који је посредовао у договору.

Споразумом на Велики петак националисти и унионисти у Северној Ирској пристали су да поделе власт после три деценије насиља, а њихове паравојне групе да положе оружје у замену за ослобађање политичких затвореника.

Бајден је био један од сенатора који су 1980-их заговарали дипломатску умешаност САД у окончање сукоба. Као члан комитета за спољне односе америчког Сената, помогао је да се администрација тадашњег председника Била Клинтона обавеже - финансијски и политички - у мировном посредовању које је завршено Споразумом на Велики петак 1998. године

Земља је од тада била сведок само спорадичних напада на снаге безбедности, које су извеле отцепљене групе Ирске републиканске армије (ИРА) које су се противиле споразуму.

МИ5 је почетком седмице подигао ниво претње од тероризма у Северној Ирској са "значајне" на "озбиљну".

"Протеклих месеци смо видели пораст нивоа активности у вези са тероризмом у Северној Ирској, који је усмерен на полицајце који служе својим заједницама, а такође доводи у опасност живот деце и других чланова јавности", рекао је британски министар за Северну Ирску, Крис Хитон-Харис.

У фебруару су двојица маскираних наоружаних нападача упуцала детектива док је тренирао дечији фудбалски тим у граду Омаг, стотинак километара западно од Белфаста. Полиција је навела да су повреде детектива такве да "мењају живот". Дисидентска група позната као Нова ИРА преузела је одговорност за напад.

Велика Британија има пет нивоа претње од тероризма, при чему "озбиљан" значи да је напад врло вероватан. То је друга највиша оцена, иза "критичног".

Ниво претње Северне Ирске спуштен је на "знатан" тек прошле године након што је остао "озбиљан" од 2010. Ниво за остатак Британије је "знатан" од прошлог фебруара.

Бајденова везаност за Ирску је опште позната. Амерички председник воли да истиче да је, преко мајке, пореклом из округа Мејо, редовно цитира ирске песнике и често користи британску владавину над Ирском и одлазак свог прадеде "због онога што су Британци радили" као начин да делује као да се саосећа са прогоњеним мањинама.