Свет

Велика миграција злата: Милијарде долара сливају се на Исток

Злато није примамљиво инвеститорима на Западу, али је зато тражено на Истоку
Велика миграција злата: Милијарде долара сливају се на Исток© Jingming Pan /Unsplash

На тржишту злата дошло је до глобалне миграције. Западни инвеститори "бацају" милијарде док азијски купци користе прилику и по повољној цени купују јефтин накит и полуге.

Како преноси агенција Блумберг, раст каматних стопа чини злато мање привлачним заулагање, због чега се  велике количине овог племенитог метала извлаче из трезора у финансијским центрима попут Њујорка и крећу на исток да би се задовољила потражња на шангајском тржишту злата или на истанбулском Великом базару.

У ствари, азијски добављачи имају потешкоћа да допреме довољно полуга на азијска тржишта. Као резултат тога, дошло је до значајног повећања премија у многим азијским земљама. Просечна септембарска премија у Кини достигла је највиши месечни ниво за скоро шест година.

"Подстицај за држање злата је много мањи. Сада иде од запада ка истоку“, рекао је за Блумберг шеф трговине финансијске компаније МКС ПАМП СА, Џозеф Стефанс. "Трудимо се да будемо у току најбоље што можемо", додао је он.

Трезори у Њујорку и Лондону пријавили су "егзодус" више од 527 тона злата од краја априла, према подацима финансијске берзе светских деривата ЦМЕ групе и Лондонског удружења за тржиште полуга.

Истовремено, увоз злата у Кину је у августу достигао четворогодишњи максимум.

Индија, Турска, Тајланд и Саудијска Арабија такође су пријавиле повећан увоз злата.

Такође расте потражња за сребром на азијским тржиштима, посебно у Индији. Премија на сребро се утростручила последњих месеци.

Азијски "апетит" за златом  видљив је и у куповини централних банака. Централне банке широм света су нето купци злата пет месеци заредом, а све велике куповине су биле на истоку.

Турска је додала више злата у своје резерве у 2022. до данас него било која друга земља.

Куповином од 8,9 тона у августу, Турска је повећала своје златне резерве за 84 тоне током првих осам месеци ове године. Турска сада држи 478 тона злата између своје централне банке и трезора, што је највиши ниво од другог квартала 2020.

Банка резерви Индије (БРИ) је такође била велики купац у 2022. Њене укупне златне резерве сада износе 782,7 тона, што је рангира као девету земљу по величини у свету која држи злато. Од наставка куповине крајем 2017. године, Банка Индије је купила преко 200 тона злата. У августу 2020. појавили су се извештаји да БРИ разматра значајно повећање својих златних резерви.

Други велики купци злата у 2022. су Казахстан, Узбекистан, Катар и Ирак.

На истоку, многи људи још увек користе злато као свој примарни облик штедње и очувања богатства.

На пример, индијска домаћинства поседују око 25.000 тона злата и тај број може бити већи с обзиром на велико црно тржиште у земљи.

Злато није само луксуз у Индији. Чак и сиромашни људи купују злато у овој азијској држави. Процењује се да 87 посто домаћинстава у земљи поседује неку количину жутог метала.

Дакле, док инвеститори на Западу бацају злато како цена пада, инвеститори на истоку користе предности релативно ниске цене, иако је злато скупље у многим валутама које нису у доларима, и гутају злато док инфлација изједа вредност њихових локалних валута.

image
VV inauguration
banner