Свет

Први британски тенк "челенџер 2" стигао у Украјину

Портпарол Кремља Дмитриј Песков обећао је да ће британски тенкови "горети као и сви остали" још када је Лондон најавио испоруку "челенџера" Украјини
Први британски тенк "челенџер 2" стигао у Украјинуwww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Први од 14 тенкова "челенџер 2", које Британија треба да пошаље у Украјину, стигао је на своје одредиште, рекао је данас украјински министар одбране Алексеј Резњиков.

Он је казао да ће њима ускоро бити придружено још 18 немачких тенкова "леопард 2", пренео је "Дејли мејл". Резњиков је подсетио да је из САД најављена пошиљка 31 тенка модела "м1 абрамс".

Резњиков је навео да ће тенкови ускоро бити на бојном пољу, а Челенџер 2 описао је као "фантастичне машине".

По најави Лондона да пошаље своје тенкове у Украјину, портпарол Кремља Дмитриј Песков обећао је да ће тенкови "челенџер 2" горети као и сви остали, а да ће циљеви специјалне операције бити остварени.

У међувремену је Лондон повукао још један потез ка ескалацији, када је заменица британског министра одбране Анабел Голди рекла је да ће Лондон, заједно са тенковима "челенџер 2" Украјини испоручити и муницију за која садржи осиромашени уранијум.

Председник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је да је најава Велике Британије навела Москву да распореди тактичко нуклеарно оружје у суседној Белорусији.

Он је прецизирао да ће изградња складишног објекта бити завршена 1. јула и истакао да ће они распоредити оружје без кршења обавеза из Уговора СТАРТ.

image