Ирански дронови представљају нову претњу Украјини

Тешко уочљиве летелице задају проблеме Украјинцима

Током протекле недеље, Русија је распоредила борбене беспилотне летелице шахед и мохаџер увезене из Ирана у већем броју широм Украјине. Ирански дронови наносе осетне губтике украјинским снагама, пише "Политико".

Андријана Аректа, млађи водник у украјинским оружаним снагама која је недавно допутовала у Вашингтон, тврди да су беспилотне летелице полетеле са Kрима и напале њену јединицу специјалних снага у близини Херсона.

Беспилотне летелице су избегле одбрану и бациле бомбе на њихове положаје, уништивши два тенка са посадом.


"Веома је тешко кад угледам ове дронове на радарима. То је огроман проблем", рекла је Аректа. 


У свом обраћању украјински председник Владимир Зеленски навео је да су противваздушне снаге његове земље обориле више од десет дронова у источној Дњепропетровској области и Одеси, преноси "Политико".

Украјинско ваздухопловство их је идентификовало као дронове камиказе шахед-136 и беспилотне летелице мохаџер-6, које носе муницију и могу се користити и за извиђање.

Украјински војници признају да ирански дронови представљају велику претњу. Они су релативно мали и лете на малој висини, избегавајући украјинске радаре. Аректа је рекла да би могла да их обори противваздушним пројектилима Стингер, али само током дана, јер немају опрему за ноћно осматрање.