Свет

Си Ђинпинг: ЕУ прво да одбрани независност, па да развија односе са Кином

За здрав развој односа између Кине и ЕУ неопходно је да ЕУ чврсто подржава своју стратешку независност, поручио је кинески лидер
Си Ђинпинг: ЕУ прво да одбрани независност, па да развија односе са Кином© Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Кинески председник Си Ђинпинг позвао је Европску унију да одбрани своју стратешку независност ако планира да развија здрав однос са Кином.

"За здрав развој односа између Кине и ЕУ неопходно је да ЕУ чврсто подржава своју стратешку независност", рекао је Ђинпинг на састанку са шпанским премијером Педром Санчезом у Пекингу, пренела је Кинеска централна телевизија.

Шеф кинеске државе истакао је да се Кина и ЕУ придржавају принципа мултилатерализма, свих циљева и принципа Повеље УН, те да се залажу за мирно решавање међународних спорова.

Према томе, обе стране треба да буду партнери на путу модернизације и да заједнички решавају глобалне проблеме, нагласио је Ђинпинг.

Си је такође рекао да је Кина спремна да се укључи у свестрани дијалог и сарадњу са ЕУ у духу независности, узајамног поштовања и обостране користи и изразио наду да ће Шпанија играти активну улогу у промовисању дијалога и сарадње између Кине и ЕУ.

image