Макрон би да шармира Сија, али није он Путин

Француски председник нада се да ће остварити добар лични контакт с кинеским председником, али су мале шансе да ће за неколико сати разговора успети да оствари било какав утицај

Француски председник Емануел Макрон креће у амбициозну дипломатску мисију да "преотме" Пекинг од Москве, док му званичници у Вашингтону желе срећу на том путу, пише "Политико", наводећи да Французи желе да Кинези буду посредници у украјинском сукобу, али не и пријатељи Владимира Путина.

Нејасно је, међутим, какав ће бити стварни утицај Макрона који се нада да ће успети да се зближи са Сијем, тако што ће с њим разговарати неколико сати и обићи град Гуангџоу који има лични значај за кинеског председника, будући да је његов отац тамо радио као гувернер провинције.

Специјалиста за Кину у париској Фондацији за стратешка истраживања Макрону међутим даје мало наде да ће успети да шармира Сија. Неће му успети играње на ову "личну" карту. Из простог разлога што он није Путин.

"У Кини ствари не функционишу тако. Није француски председник који ће провести два сата шетајући са Сијем, тај који ће променити ствари. Кина разуме само однос снага. Можда то функционише са Путином, који је провео више од 400 сати са Сијем у последњих десет година, али Макрон не познаје Сија", прокоментарисао је он.

И један од саветника Јелисејске палате анонимно је рекао за "Политико" да  "можете једном руком да пребројите светске лидере који би могли да имају детаљну дискусију са Сијем".

Тако да Французи имају умерена очекивања, а предвиђања других западних званичника још су мрачнија.

Бела кућа тако сумња да ће Макрон постићи искорак, тврде три званичника администрације за „Политико“, додајући да је мало вероватно да ће Си реаговати на Макронове захтеве или ограничити било који од потеза Кине у Пацифику.

"Сарадници Беле куће са жаљењем се присећају Макронових неуспешних покушаја да се убаци као миротворац са Путином уочи инвазије пре више од годину дана и очекују више таквих покушаја и овога пута. У Бајденовој администрацији такође постоји одређена забринутост због потенцијалног приближавања Француске и Кине у време када су тензије између Вашингтона и Пекинга на највећем нивоу у последњих неколико деценија", преноси овај медиј изјаве анонимних саговорника.

Говорећи уочи посете Пекингу, француски лидер је рекао да је његов циљ да "покуша да укључи Кину што је више могуће да изврши притисак на Русију" по питањима попут нуклеарног оружја.

"Очекује се да ће Макрон покушати да тестира Сијеву реакцију на руску претњу да ће Белорусија бити домаћин нуклеарним пројектилима, што је одлука која је у супротности са ставом Кине о неширењу", нада се "Политико".

Кина је, настојала да се позиционира као неутрална страна у сукобу, и упркос међународном притиску на Москву Си је одлучио да Кремљ буде његово прво одредиште за државну посету након што је обезбедио трећи мандат.

Тако да, упркос томе што ће показати добру вољу, француски председник неће се уздржавати да Пекингу пошаље "неке поруке" о подршци Русији, посебно када је реч о испоруци оружја, навео је високи француски званичник.

"Нећемо да претимо, али ћемо да шаљемо нека упозорења: Кинези треба да схвате да би слање оружја имало последице по Европу, по нас... Морамо да их подсетимо на наше безбедносне интересе", рекао је он за "Политико".

Да Макрон ипак и није у позицији да прети Кини, и да ова посета неће проћи толико глатко, јасно је и на основу тога што у своју дипломатску мисију води и "приколицу"- шефицу Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која је прошле недеље поново закувала односе са Кинезима.

Она се, на прилично погрешан начин препоручила за срдачну добродошлицу Пекинга, позивајући земље ЕУ да "избегну ризик" од превелике зависности од Кине.

То је наравно изазвало брз одговор кинеске дипломатије, па је тако кинески амбасадору ЕУ Фу Цонг, рекао да је "мало разочаран".

"Тај говор је садржао много лажног представљања и погрешног тумачења кинеске политике и кинеских ставова", рекао је Фу.