Свет

Нуклеарну бомбу излепили лепљивом траком: Пентагон би да заташка инцидент из базе у Европи (ФОТО)

Федерација америчких научника је објавила фотографију бомбе Б61 коју прегледају амерички војници, а на којој се види да је пројектил оштећен и излепљен лепљивом траком
Нуклеарну бомбу излепили лепљивом траком: Пентагон би да заташка инцидент из базе у Европи (ФОТО)Getty © Chung Sung-Jun

Пентагон је саопштио да је на фотографији коју је објавила Федерација америчких научника (ФАС) о очигледном оштећењу на америчкој нуклеарној бомби у холандској ваздушној бази лажно оружје које се користи за обуку тимова за хитне интервенције.

ФАС је објавио фотографију бомбе Б61 коју прегледају амерички војници, од којих су два припадника јединице за уклањање експлозивних убојних средстава и један цивил.

Види се да је задњи део бомбе искривљен од ударца, а други део недостаје. Рупа на бомби је прелепљена траком ружичасте боје.

Ова слика је део презентације за студенте која је држана прошле године у националној лабораторији Лос Аламос у Новом Мексику, а лоцирано је да је фотографија настала у ваздухопловној бази Волкел у Холандији, једној од шест база у пет европских земаља у којима се складишти укупно 100 нуклеарних гравитационих бомби Б61 у оквиру споразума САД, пише "Гардијан".

Директор пројекта нуклеарних информација ФАС Ханс Кристенсен објавио је фотографију и навео да није јасно да ли је у питању права бомба или модел за обуку.

"У сваком војном објекту имамо тим за реаговање који мора да тренира заједно, и то је оно што је било, а фотографија је стављена у приручник за регрутацију", рекао је Оскар Сеара, портпарол Пентагона.

Портпарол америчких ваздухопловних снага у Европи није желео директно да коментарише фотографију, али је рекао да САД одржавају највиши ниво стандарда за особље и опрему за подршку стратешком арсеналу, што укључује рутинску обуку, одржавање и безбедносне активности, за заштиту Критичне способности Америке.

"Политика САД је да не можемо да потврдимо али ни да негирамо присуство или одсуство нуклеарног оружја на било којој општој или специфичној локацији, укључујући специфичне вежбе или операције у стварном свету", казао је портпарол Пентагона.

Национална лабораторија Лос Аламоса је у саопштењу послатом мејлом рекла да нема додатних информација о спорној фотографији.

Бомба Б61 је једино тактичко нуклеарно оружје преостало у америчком арсеналу, а 100 их је складиштено у Холандији, Белгији, Немачкој, Италији и Турској. Бомбе остају у власништву САД, али посаде шест других НАТО савезника, пет домаћина плус Грчка, које су обучене да их ставе у авионе и користе.

У случају непријатељских дејстава, за пребацивање оружја на савезничке авионе био би потребан договор САД, НАТО групе за нуклеарно планирање и британског премијера.

Такве операције размене нуклеарног оружја практикују се сваке године у НАТО вежби, последњи пут у новембру, а од рата у Украјини Пољска је затражила да буде део аранжмана.

Заговорници контроле наоружања дуго су тврдили да је Б61 војно застарела бомба и да је потребно повући је из Европе као лак корак ка разоружању. Обамина администрација је размишљала о свом повлачењу, али је наишла на отпор неких европских савезника, који су то видели као симболику америчког нуклеарног кишобрана који их штити, а идеја је потпуно напуштена након руског заузимања Крима 2014.

image