Свет

Настављени затегнути односи Кине и Ватикана

У саопштењу се наводи да је о званичном именовању новог бискупа Света столица сазнала из медија
Настављени затегнути односи Кине и Ватиканаwww.globallookpress.com © Wang Haibin

Кинеске власти именовале су новог бискупа у Шангају, највећој римокатоличкој бискупији у Кини, о чему је Ватикан накнадно обавештен, што је очигледно кршење билатералног пакта између две државе, саопштено је из Ватикана.

У саопштењу се наводи да су кинеске власти разрешиле дужности бискупа Шен Бина из Хаимена, у провинцији Ђангсу, да би га поставиле за бискупа Шангаја, као и да је Ватикан о његовом званичном именовању сазнао данас увидом у извештаје медија, преноси Ројтерс.

"За сада немам шта да кажем о процени и реакцији Свете столице на ову ситуацију", изјавио је портпарол Ватикана Матео Бруни.

Премештај бискупа Шен Бина догодио се само четири месеца након што је Ватикан оптужио Кину да је прекршила билатерални договор о именовањима бискупа када је једног католичког великодостојника поставила на чело епархије коју не признаје Света столица.

Билатерални договор Ватикана и Кине је био покушај да се ублажи дугогодишња подела католика у континенталној Кини на вернике одане папи и следбенике католичке цркве коју подржава званични Пекинг.

Постизањем билатералног договора обе стране су први пут од 1950-их признале папу као врховног поглавара католичке цркве.

image