Свет

Трамп након саслушања: Једини злочин који сам починио је то што неустрашиво браним нашу државу

Сви случајеви против мене представљају покушај да се осујети моја трећа кандидатура за председника САД, рекао је некадашњи председник
Трамп након саслушања: Једини злочин који сам починио је то што неустрашиво браним нашу државу© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Бивши амерички председник Доналд Трамп је током првог обраћања критиковао подизање кривичне пријаве против њега и нагласио да цео случај представља мешање у изборе без пружања доказа, после саслушања њујоршког тужиоца Алвина Брега.

Рекао је да сви случајеви против њега представљају покушај да се осујети његова трећа кандидатура за председника САД, назвавши то "огромним мешањем у изборе у до сада невиђеним размерама".

"Никада нисам мислио да би се тако нешто могло догодити у Америци. Једини злочин који сам починио је то што неустрашиво браним нашу нацију од оних који желе да је униште", рекао је Трамп присталицама окупљеним у његовој кући у Мар-а-Лагу у Палм Бичу на Флориди.

Трамп, који се кандидовао за републиканску председничку номинацију 2024. године, у уторак увече је на Флориди одржао релативно кратак говор, у трајању од 25 минута.

Он је критиковао рад тужилаштва, али није позвао на нове протесте својих присталица, наводи Ројтерс.

Такође, иако се очекује да ће се ускоро вратити у кампању, он те наводе није коментарисао.

Трамп је током говора коментарисао оптужницу против њега, тврдећи да она представља прогањање политичких противника који правни систем користи, како би покушали да га спрече да као председник поново уђе у Белу кућу, након избора 2024.

Трамп је оптужио окружног тужиоца Менхетна Алвина Брага да је хтео да га ухапси "пре него што је сазнао ишта о мени", док је за судију у овом случају Хуана Мерчана рекао да "га мрзи".

Посебно је критиковао рад специјалног тужиоца Џека Смита због истраге у случају са поверљивим документима, који су изнешени у Мар-а-Лаго, након што је Трамп напустио Белу кућу почетком 2021, и кога је неколико пута назвао "лудаком".

Трамп се раније изјаснио да није крив на суду на Менхетну по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних записа, пошто су га тужиоци оптужили да је, између осталог, организовао плаћања двема женама пре избора 2016, како би спречио објављивање њихових сексуалних сусрета са њим.

Он је потом напустио зграду суда на Менхетну и упутио се ка свом имању на Флориди.

Судија Мерчан је наредно рочиште заказано за 4. децембар, а стручњаци сматрају да суђење неће почети још годину дана, док га оптужница, па чак ни пресуда правно не спречавају да се кандидује за председника, преноси Ројтерс.

"Наставићемо да се боримо снажно", рекао је Трампов адвокат Род Бланш. Он је додао да, иако је некадашњи председник љут и узнемирен због оптужнице, "он је и мотивисан, и она неће успети да га заустави или успори. Он је то очекивао". 

image