Јапан понудио пријатељским земљама финансијску подршку за јачање одбране

Помоћ се неће користити за куповину смртоносног оружја које би земље примаоци могле да користе у сукобима са другим државама

Јапан је данас саопштио да планира да понуди пријатељским државама финансијску подршку за јачање одбране, што је прво недвосмислено одступање Токија од правила која забрањују давање међународне помоћи у војне сврхе, преноси Ројтерс.

Јапанска помоћ за безбедност (ОСА) реализоваће се одвојено од Програма развојне помоћи (ОДА) из којег се деценијама финансирају путеви, бране и други цивилни инфраструктурни пројекти, саопштио је новинарима генерални секретар владе Хироказу Мацуно.

"Јачањем безбедносних и способности одвраћања, ОСА има за циљ да продуби нашу безбедносну сарадњу са земљама и да створи пожељно безбедносно окружење за Јапан", наводи се у саопштењу које је објавило Министарство спољних послова.

Како је прецизирано, помоћ се неће користити за куповину смртоносног оружја које би земље примаоци могле да користе у сукобима са другим државама, у складу са три принципа који регулишу извоз наоружања.

Очекује се да ће конкретни пројекти укључивати сателитску комуникацију и радио системе за поморски надзор, а у току су припреме за завршетак прве транше помоћи у овој фискалној години, саопштило је Министарство спољних послова.

Филипини и Бангладеш ће вероватно бити први примаоци ове помоћи, рекао је за Ројтерс владин извор укључен у разговоре.

У принципу, само земље у развоју имаће право да добију помоћ која ће бити обезбеђена кроз грантове, наводи Министарство спољних послова.

Јапан је генерално појачао своје активности према земљама у развоју у покушају да у томе парира Кини.

Премијер Фумио Кишида најавио је у марту инвестицију од 75 милијарди долара широм Индо-Пацифика у настојању да изгради јаче везе са земљама јужне и југоисточне Азије.