Свет

Притисак на Тбилиси: САД уводе санкције грузијским судијама

"Проблематичне" судије Блинкенову одлуку тумаче као покушај да се судови, али и цео правосудни систем Грузије подреде Сједињеним Државама
Притисак на Тбилиси: САД уводе санкције грузијским судијама© Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

Стејт департмент ставио је четворицу грузијских судија на списак особа којима се забрањује путовање у САД, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен, оптужујући их за "умешаност у значајну корупцију".

Судије Михаил Чинчаладзе, Леван Мурусидзе, Иракли Шенгелија и Валеријан Церцвадзе "злоупотребили су своје положаје председника судова и чланова Високог савета правде Грузије, подривајући владавину права и веру јавности у правосудни систем Грузије", навео је Блинкен у саопштењу.

Додао је и да САД "настављају да подржавају Грузијце на путу развоја демократије и владавине закона", те да ће позивати на одговорност оне који злоупотребљавају јавну власт ради личне користи.

"Стојимо уз све судије које имају интегритет и храброст да раде непристрасно и независно", истакао је Блинкен.

"Проблематичне" судије налазе се на положајима још од мандата председника Михаила Сакашвилија којег су подржавале САД , а којег је актуелна влада збацила 2012. године.

Мурусидзе, који је доживотно на функцији у грузијском Апелационом суду, назвао је Блинкенову најаву "покушајем да се грузијски судови и грузијски правосудни систем подреди САД", пренео је Интерфакс.

Председник владајуће партије Грузијски сан Иракли Кобахидзе такође је осудио амерички потез као увреду против суверенитета његове земље.

"САД не мисле да смо држава", рекао је Кобахидзе за локални ТВ канал "Имеди", али и обећао да ће штитити интересе Грузије по сваку цену и "свима показати да смо независна држава", те да неће дозволити да правосудни систем земље буде "оштећен било каквим неправедним поступцима".

У Тбилисију су иначе прошлог месеца трајали нереди због предложеног закона о регистрацији страних агената, који је америчка амбасада оценила као претњу демократији, иако сличан закон у тој земљи постоји још од 1938. године.

Стејт департмент је запретио санкцијама Грузији ако исти буде усвојен, тако да је тамошњи парламент поклекао под америчким притиском и опозиционим демонстрацијама и повукао предлог закона.

image