Шведски истражитељи: За саботажу Северног тока одговоран државни актер

Одговорност државног актера је "апсолутно главни сценарио", сматрају шведски истражитељи

Да је државни актер одговоран за прошлогодишње експлозије на Северном току је "апсолутно главни сценарио", рекао је шведски тужилац који ради на случају руског гасовода, додавши да ће бити "прилично тешко" утврдити која држава стоји иза саботаже.

"Људи који су ово урадили вероватно су били свесни да ће оставити трагове за собом и вероватно су водили рачуна да докази не воде само у једном, већ у више праваца", рекао је тужилац Матс Љунгквист за Ројтерс.

Он је додао да су шведски истражитељи су успели да утврде која је врста експлозива коришћена за саботажу и да је "веома велики број актера" искључен са списка осумњичених, али је одбио да наведе име експлозива, позивајући се на то да је истрага и даље у току.

Експлозије на Северном току догодиле су се 26. септембра прошле године, што је председник Русије Владимир Путин назвао очигледним терористичким актом.

Шведски истражитељи одбацују "вруће" теорије

Немачка, Данска и Шведска, које спроводе истрагу о експлозији нису искључиле могућност циљане саботаже, али су до сада одбијале да именују осумњичене стране.

Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш, објавио је 8. фебруара своју истрагу о експлозијама у којој је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод руских гасовода у јуну 2022. године подметнули амерички рониоци, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.

Док су Хершов извештај западни медији у великој мери игнорисали, у западном медијском простору је почетком марта одјекнула вест да је за саботажу наводно одговорна група украјинских диверзаната која није у вези са владом Зеленског.

Херш је, уз неке западне стручњаке, одбацио вести о украјинским диверзантима као неутемељене и "смешне".

"Не желим да коментаришем било који конкретан извештај, али могу да закључим да се многе вруће теорије могу лако одбацити на основу онога што знамо из истраге", рекао је Љунгквист за Ројтерс.

Херш је недавно истакао да су амерички обавештајци пласирали причу о наводној групи украјинских диверзаната како би скренули пажњу са одговорности председника САД Џозефа Бајдена, за којег је претходно оценио да ће саботажа Северног тока постати "политичка катастрофа" за америчког председника.

Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак за чин међународног тероризма.

Савет безбедности УН није усвојио руски нацрт резолуције којим се Генерални секретар позива да формира међународну комисију за истрагу околности саботаже Северног тока.