Свет

Реакција Ирака након ракетирања аеродрома: Турска да се извини

Багдад је позвао Турску да призна одговорност за нападе на ирачкој територији, да се званично извини и оконча "агресију"
Реакција Ирака након ракетирања аеродрома: Турска да се извини© Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Ирак је данас позвао Турску да се извини за ракетирање аеродрома Сулејманија на северу земље истакавши да Анкара мора да престане са непријатељским дејствима на ирачкој територији.

Председничка канцеларија Ирака је саопштила да Анкара нема законских основа за "наставак терора над мирољубивом цивилном популацијом, уз изговор да су на ирачкој територији присутне снаге које су непријатељске према Турској".

Багдад је позвао Турску да призна своју одговорност за нападе на ирачкој територији, да се званично се извини, да оконча "агресију" и нађе решење за своје унутрашње проблеме кроз дијалог.

Ако се ова "агресија" против Ирака понови, Багдад ће заузети "чврст став", закључује се у саопштењу на сајту Председничке канцеларија Ирака.

У петак је дрон погодио област у близини аеродрома Сулејманија на северу Ирака, али није начињена никаква штета и летови нису отказани, саопштио је раније шеф курдске регионалне владе за односе са страним медијима Лавк Гафури, преноси Ројтерс.

Турска је неколико дана пре овог напада одлучила да затвори свој ваздушни простор за авионе које слећу на аеродром Сулејманија или полећу са њега.

Анкара је навела да је предузела овај корак због појачане активности милитаната Радничке партије Курдистана (ПКК) на северу Ирака.

image