Бајден покушава да угаси политички пожар: Његово путовање направило главобољу тајним службама

Формални повод Бајденове посете Белфасту је обележавање 25. годишњице потписивања споразума који је помогао да се оконча више од 30 година насиља

Председник САД Џозеф Бајден следеће седмице отпутоваће у Северну Ирску, што је забринуло његово обезбеђење због повећане опасности од тероризма.

Формални повод Бајденове посете Белфасту је обележавање 25. годишњице потписивања споразума који је помогао да се оконча више од 30 година насиља.

Међутим, Бајденова посета долази у тренутку велике забринутости око будућности тог споразума. Још постоји реалан ризик од терористичких напада дисидентских група, а ниво претње од тероризма у Северној Ирској је 28. марта подигнут на "озбиљан".

"Последњих месеци смо видели пораст нивоа активности у вези са тероризмом у Северној Ирској, који је циљао на полицајце који служе својом народу, а терористичке акције такође доводр у опасност животе деце и других чланова јавности", рекао је државни секретар Северне Ирске Крис Хитон-Харис.

Додао је да јавност треба да остане на опрезу, али не и узнемирена.

Без обзира на то, Бајден је наговестио да га ситуација неће одвратити од посете, и поручио пред новинарима: "Не могу да ме задрже напољу".

У сусрет Бајденовој посети, безбедносна возила стигла су у Северну Ирску раније ове недеље, укључујући модификовани СУВ са шест врата који има велику сателитску антену на крову, пише "Њузвик".

Након посете Белфасту, Бајден ће отпутовати јужно од границе и отићи у Даблин, као и округ Мејо и Лаут, одакле потичу његови ирски преци.

Иако је терористичка претња знатно мање озбиљна у Републици Ирској, Бајденово путовање ће подразумевати велику безбедносну операцију. Није јасно колико ће агената тајне службе бити са њим, али ирски новински извештаји показују да постоји забринутост за безбедност у вези са било којим јавним обраћањем америчког председника.

Бајден је прихватио позив да се обрати на заједничкој седници ирског парламента у Даблину.

Агенти тајне службе и званичници администрације већ су били у земљи и проверавали потенцијалне локације, а оценили су да су неке области у Даблину исувише ризичне за догађаје, наводи се у овонедељном извештају ирског издања "Брејкинг њуза".

"Подизање нивоа претње у вези је са дисидентским групама", рекла је за "Њузвик" Кејти Хејворд, професорка на Институту сенатора Џорџа Џеј Мичела за глобални мир, безбедност и правду на Квинс универзитету у Белфасту.

Институт је назван по бившем америчком сенатору Џорџу Мичелу, који је био кључна личност у мировном процесу у Северној Ирској.

У Северној Ирској, републиканске групе подржавају независност од Уједињеног Краљевства, док се лојалистичке групе залажу за останак у саставу УК.

"И свакако је дошло до пораста активности тих републиканских група. Не мора да их буде много да био повећан ниво претње", рекао је Хејворд. "Знамо да је годишњица споразума наравно значајна јер они суштински одбијају споразум", додала је она.

Хејворд је такође истакала да Северна Ирска тренутно има "пажњу међународних лидера, медија, што је увек нешто што ће терористичке групе привући".

Ускршњи понедељак је дан када дисидентски републиканци традиционално обележавају годишњицу Ускршњег устанка против британске владавине 1916. године, парадом која ће се одржати у Лондондерију.