Свет

Израел гађао мете у Сирији након ракетног напада на Голанску висораван

Ескалација сукоба између Израелаца и Палестинаца, израелска авијација погодила мете у околини Дамаска
Израел гађао мете у Сирији након ракетног напада на Голанску висораван© Tanjug/SANA via AP, File

Израелски авиони су гађали сиријске војне мете у одговорну на ракетни напад на територију под контролом Израела, преноси Ројтерс.

Државни медији у Сирији објавили су да је дошло до експлозија у близини Дамаска, а у израелској војсци су рекли да настављају са ударима на сиријској територији након што је из те земље испаљено шест ракета на Голанску висораван, коју се налази под контролом Израела.

Израел је саопштио да су њихова артиљерија и дронови погодили ракетне бацаче, а затим су уследили ваздушни удари на комплекс сиријске војске, војне радарске системе и артиљеријске положаје.

Израелска војска сматра "да је Сирија одговорна за све активности које се одвијају на њеној територији и да неће дозволити било какве покушаје угрожавања израелског суверенитета", објављено је у саопштењу.

Сиријско министарство одбране саопштило је да је њихова противваздушна одбрана одговорила на израелске нападе и пресрела неке израелске ракете. Речено је да није било жртава, већ да је начињена само материјална штета.

Израел је Голанску висораван, која је међународно призната као део Сирије, заузео током рата из 1967. године.

Јеврејска држава је ту територију анектирала 1981. године, што већина земаља до данас не признаје.

Од шест ракета испаљених са сиријске територије, само ти су пале на област под контролом Израела, две до ње нису стигле док је једна пресретнута, тврде у израелском Министарству одбране.

Либанска телевизија "Ал Мајадин" тврди да је ракете испалила бригада Ал Кудс, која представља оружано крило покрета Палестински исламски џихад.

Тензије између Израелаца и Палестинаца последњих дана поново су повишене, након рације израелских безбедносних снага у џамију Ал Акса у Јерусалиму.

У четвртак је са територије Либана у правцу Израела испаљено више од 30 ракета, на шта је Израел узвратио истом мером.

image