Бајден забио нож у леђа Великој Британији – у Лондону љути што путује у Северну Ирску

Одлуку Бајдена да посети Северну Ирску, а пропусти крунисање Чарлса у Великој Британији оцењују као веома разочаравајући, а описују је и као превртљивост, пише "Експрес"

Амерички председник Џозеф Бајден је оптужен да је игнорисао Велику Британију због своје предстојеће посете Северној Ирској, а поједини посланици оценили су да га уопште није брига за Северну Ирску.

Ови британски посланици оценили су да је Бајден испланирао посету како би унапредио своју политичку агенду.

Амерички председник је најавио да ће посетити Северну Ирску од 11. до 14. априла, како би био тамо на годишњицу споразума из Белфаста. Али он неће присуствовати крунисању, које ће бити одржано 6. маја.

Посланик конзервативаца Дејвид Џонс изјавио је да амерички председник верује да ће посета "бити добра за његове изгледе за реизбор", објавио је британски "Експрес".

У међувремену, извор из Европске истраживачке групе сложио се да је посета господина Бајдена везана за његову "домаћу политичку агенду", а не зато што му је заиста стало до споразума постигнутог на Велики петак.

Одлуку Бајдена да посети Северну Ирску, а пропусти крунисање Чарлса у Великој Британији оцењују као веома разочаравајући, а описују је и као превртљивост, пише "Експрес".

Бела кућа је у саопштењу навела да ће амерички председник отпутовати у Уједињено Краљевство и Ирску од 11. до 14. априла, додајући да ће то путовање означити "огроман напредак од потписивања споразума Белфаста/Великог петка пре 25 година".

Бајден је дуго вршио притисак на Велику Британију да пронађе решење за питање протокола Северне Ирске након Брегзита, претходно упозоравајући владу Лиз Трас да не покушава да поништи протокол.

Велика Британија је у фебруару потписала нови споразум са ЕУ, такозвани Виндзорски оквир, за који се сматрало да је велики напредак по том питању.

Али то није било довољно да убеди Демократску унионистичку партију Северне Ирске да се врати у скупштину.

Странка бојкотује Скупштину од фебруара 2021. године у знак протеста против омраженог Протокола.