Свет

Полиција Северне Ирске нападнута дан уочи Бајденове посете, али он не одустаје

Полиција је саопштила да нема повређених и апеловала на смиривање ситуације
Полиција Северне Ирске нападнута дан уочи Бајденове посете, али он не одустаје© Tanjug/AP Photo/Peter Morrison

Више маскираних људи напало је полицију Северне Ирске молотовљевим коктелима и другим предметима на паради против мировног споразума на Велики петак у Лондондерију, саопштила је полиција, дан пре посете председника САД Џозефа Бајдена Белфасту.

Наводи се да је четворо младих људи у претежно ирском националистичком подручју Креган приказано на фотографији како бацају молотовљеве коктеле на оклопно полицијско возило, које је са једне стране било прекривено пламеном, пренео је Ројтерс.

Полиција је саопштила да нема повређених и апеловала је на смиривање ситуације.

"Наши полицајци су нападнути молотовљевим коктелима у Крегану и другим предметима баченим на њихова возила, док су присуствовали ненајављеној ускршњој паради", навела је полиција.

У понедељак је обележено 25 година од потписивања Споразума на Велики петак, којим су у великој мери окончане три деценије сукоба католика и протестаната у Северној Ирској.

Још увек постоји спорадично насиље малих група које се противе миру.

Бајден одлучан да оде у Белфаст

Бајден ће сутра допутовати у Белфаст на обележавање 25. годишњице Споразума на Велики петак, историјског споразума којим су окончани деценијски сукоби у Северној Ирској.

МИ5 је повећао претњу од тероризма у Северној Ирској на "озбиљну", a Полицијска служба Северне Ирске упозорила је вероватно да ирски екстремисти на Ускршњи понедељак планирају нападе у Дерију.

Амерички председник недавно је поручио да га одлука главне домаће безбедносне службе Велике Британије да подигне ниво претње од тероризма у Северној Ирској неће спречити да посети регион.

"Не. Не могу да ме спрече", рекао је Бајден на питање да ли ће потез МИ5 утицати на његове планове да отпутује у Северну Ирску.

Због ове посете у току је велика безбедносна операција, а амерички председник би, како је планирано, требало да обиђе Даблин и да се састане са ирским премијером Леом Варадкаром и ирским председником Мајклом Хигинсом.

image