Свет

Макрон на првом тесту: Да ли ће истрајати на јачању моћи Европе упркос притисцима Вашингтона

Макрон ће данас допутовати у Амстердам, где ће се састати са холандским премијером Рутеом који се противио свим његовим предлозима и тражио снажну сарадњу са САД
Макрон на првом тесту: Да ли ће истрајати на јачању моћи Европе упркос притисцима Вашингтона© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Тежња француског председника Емануела Макрона да Европску унију представи као балансирану силу између Америке и Кине биће на тесту ове седмице током његове посете Холандији.

Макрон ће данас допутовати у Амстердам, што ће бити прва државна посета француског председника тој земљи након 23 године. Планира да се заложи за већу заједничку потрошњу у ЕУ, јачу контролу над европским залихама технологије и индустријске робе, али и о степену скептицизма према односима са САД, пише "Фајненшел тајмс".

Његову посету ће вероватно засенити последице прошлонедељне посете Пекингу, где је настојао да прикаже своју независност од Вашингтона и успостави боље односе са кинеским председником Си Ђинпингом.

Макрон ће одржати говор о економском суверенитету у Институту Нексус у Хагу у којем ће апеловати на европске лидере да не буду наивни у погледу тога колико далеко могу да се ослоне на САД, казао је француски званичник, преноси "Фајненшл тајмс".

Макрон се залагао за снажнију европску спољну политику са ближом интеграцијом и заједничком потрошњом откако је преузео власт пре шест година, одражавајући дугогодишњи француски приступ који је започео са Шарлом де Голом 1960-их.

Макронове присталице тврде да је рат у Украјини потврдио важност његовог дугогодишњег позива на европску стратешку аутономију. Његови критичари кажу да је сукоб уместо тога показао да ЕУ још није у стању да контролише своје двориште без помоћи Вашингтона и да је америчка помоћ та која је била пресудна за Кијев.

У Кини је предложио да ЕУ треба да избегне да буде увучена у било какву потенцијалну конфронтацију Пекинга и Вашингтона, што је изазвало жесток одговор неких америчких званичника, укључујући Марка Рубија, највишег републиканца у сенатском одбору за обавештајне послове.

Званичник из Макронове канцеларије рекао је у среду да француски председник каже да Француска није подједнако удаљена од САД, савезника са којим Париз дели заједничке вредности, и Кине – партнера, конкурента и системског ривала. Званичник је додао да је најбољи начин да се избегне конфронтација интеракција са Пекингом.

Холандски премијер Марк Руте редовно се противио Макроновим предлозима, залажући се уместо тога за снажну сарадњу са САД и конзервативнији приступ фискалној политици. Холандија је, ипак, пружила више војне помоћи Украјини, упркос томе што има много мању економију.

Споразум о одбрани

Руте је 2020. приморао Макрона да смањи своје захтеве за заједнички план финансирања ЕУ како би помогао континенту да се опорави од пандемије ковида 19. Али званичници обе земље кажу да су се односи побољшали и да намеравају да склопе споразум о одбрани следеће године.

Ипак, разлике које су биле у основи спора око фонда за опоравак ће вероватно поново испливати на површину док лидери расправљају о свом одговору на огроман амерички програм субвенционисања зелене технологије.

Као одговор на одлуку Европске комисије да пренамени део тог новца у зелене субвенције да би се такмичио са САД, Француска тражи да ЕУ обезбеди више заједничких средстава, каже један званичник под условом анонимности.

Париз тврди да би без заједничког финансирања компаније могле да пребаце инвестиције из ЕУ у САД како би искористиле предности Бајденовог програма помоћи и јефтиније енергије. Макронова влада планира да формулише своје предлоге током лета, али жели да ради постепено како би привукла скептике попут Холандије и, што је можда најважније, Немачке.

Питање како сарађивати са Кином, а истовремено одговорити на америчке захтеве вероватно ће више пута бити постављено током Макроновог путовања, што укључује и састанак са Питером Венинком, главним извршним директором холандске фирме која производи најсавременију опрему за полупроводничке компаније. Рутеова влада је пооштрава ограничења на продају тих машина Кини, након притиска Вашингтона.

Током посете, Макрон има за циљ да постигне договор о јачању француско-холандске сарадње и домаћим технолошким решењима. Он ће присуствовати округлом столу о технологији и иновацијама заједно са представницима француске компаније за производњу полупроводника.

image
VV inauguration
banner