Свет

Мјанмар: Најмање 100 убијених након ваздушног напада, жртве жене и деца

АП наводи да се на отварању канцеларије опозиционе групе окупило око 150 људи, а ловац војске бацао бомбе директно на масу људи
Мјанмар: Најмање 100 убијених након ваздушног напада, жртве жене и деца© Tanjug/Kyunhla Activists Group via AP

Најмање 100 људи, међу којима је био и велики број деце, убијено је данас у ваздушном нападу војске на свечаност којој су присуствовали противници власти у централном Мјанмару, јављају медији и чланови локалног покрета отпора.

Сведоци су рекли за АП да је ловац војске бацио бомбе директно на масу људи који су се окупили у 8 сати ујутру по локалном времену како би присуствовали отварању локалне канцеларије опозиционог покрета у региону Сангаинг, удаљеног око 110 километара северно од Мандалаја, другог највећег града у Мјанмару.

Око пола сата касније, на небу се појавио и војни хеликоптер, који је отворио ватру на окупљене, рекао је за АП један од сведока, који није желео да буде именован.

Америчка агенција наводи да се на отварању канцеларије опозиционе групе окупило око 150 људи, као и да је међу жртвама 20 до 30 жена и деце.

Позивајући се на локално становништво, Би-Би-Си на бурманском језику, Радио слободна Азија и портал Иравади раније су пренели да је у нападу страдало између 50 и 100 особа.

Ројтерс напомиње да није могао независно да потврди ове наводе и да портпарол војске није одговорио на захтев за коментар.

Неименовани члан такозваних Народних одбрамбених снага (ПДФ), милитаната који се противе владавини војне хунте у Мјанмару, рекао је за Ројтерс да су борбени авиони извели напад на свечаност отварања канцеларије тих снага.

image