Свет

Британски генерал Баронс: Сукоб у Украјини може да траје деценијама, Кијев ће тешко вратити Крим

Он каже да овај сукоб на обе стране воде грађани, а да нико не зна исход
Британски генерал Баронс: Сукоб у Украјини може да траје деценијама, Кијев ће тешко вратити КримGetty © Chris McGrath / Staff

Британски генерал у пензији, сер Ричард Баронс, дао је још мрачније прогнозе о сукобу у Украјини од оних ранијих, према којима ће он трајати више деценија.

"У суштини оно што видимо да се одвија у Украјини није само велики рат, већ дуги рат чија динамика сугерише, пре свега, дугу борбу јер ниједна страна није победила, ниједна страна није изгубила, ниједна страна није ни близу одустајања. Дакле, предстоји још много борбе по цену ужасног разарања. Али највероватнији исход је исцрпљеност и застој праћен дубоким неслагањем. Можда гледамо у исход у којем не можете да рачунате да ће рат бити завршен деценијама", рекао је он за грузијски сервис "Радија Слободна Европа".

Председник компаније за одбрану и сигурност "Универзал дифенс енд секјурити солушнс" каже да овај сукоб на обе стране воде грађани, а да нико не зна исход.

"Ако Запад настави да пружа ту подршку, а будимо потпуно јасни, та је подршка врло мали део економске моћи Запада, а Украјина задржи вољу за борбом, може се наставити с борбом. Из руске перспективе, Русија све више мобилише своје друштво и поново оживљава одбрамбену индустрију која запошљава око два милиона људи. Дакле, то је врло велико предузеће. А Русија верује да има новац, вољу, контролу над друштвом и индустријом како би надживела вољу Запада да настави подршку Украјини", појаснио је сер Баронс.

Према његовим речима, једино што би краткорочно променило ствари било би да Кина и/или Индија пошаљу залихе своје муниције руским оружаним снагама.

"То би ојачало руску војску муницијом с којим Запад једноставно не може да се мери у времену о којем говоримо. А то је јако опасно, јер ако се то догоди, то ће довести до много већих изгледа да Запад мора да учествује у борбама, јер опорављене руске снаге онда имају могућност узнемирујућег напредовања. То би онда учврстило идеју да је рат у Украјини, који је рат између Русије и Украјине, заправо посредни сукоб између либералне демократије на Западу и аутократског капитализма, предвођеног Русијом и Кином, али суштински предвођеног Кином, коју све више прати Русија. Ако би се то интензивирало у Украјини, онда не видим никакав начин на који би наш свет био сигурнији, бољи или просперитетнији", закључио је бивши генерал.

На питање да ли постоји могућност да Украјина контраофанзивом током 2023. године врати Крим, Баронс каже да не верује да је тако нешто могуће.

"Ово је врло тешко питање и сумњам да ће се решити 2023. године".

image