САД санкционишу свог НАТО савезника, Мађарску

Министарство финансија САД увело је санкције на Међународну инвестициону банку у Будимпешти и три њена бивша и садашња руководиоца, након што су мађарски медији најавили да aмеричка влада планира нове мере како би казнила мађарску владу

САД су увеле санкције Међународној инвестиционој банци са седиштем у Мађарској, тврдећи да је њено присуство у Будимпешти омогућава Москви да шпијунира и обављања "активности злонамерног утицаја" унутар Европске уније и НАТО-а.

На списку санкција Министарства финансија САД налазе се три садашња и бивша руководиоца банке, односно Руси Николај Косов и Георгиј Потапов, као и Мађар Имре Ласлоцки, преноси "Блумберг" и наводи да су званичници санкционисани због координације са руским званичницима о пословима банке након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини.

Међународна инвестициона банка, за коју "Блумберг" наводи да је под руском контролом, себе сматра мултилатералним зајмодавац који настоји да ојача економске везе између својих чланица, а које махом чине бивше совјетске земље. 

Банка је 2018. године је своје седиште преселила у Будимпешту, а након почетка СВО, једине преостале чланице су Русија и Мађарска.

"Сједињене Државе су данас објавиле санкције које ће ограничити приступ Русије међународном финансијском систему, укључујући Међународну инвестициону банку са седиштем у Будимпешти, коју контролише Русија, и три њена висока руководиоца са пребивалиштем у Мађарској", написао је на Твитеру амбасадор САД у Будимпешти Дејвид Пресман.

"Блумберг" напомиње да је влада Виктора Орбана често била у сукобу са Вашингтоном и другим НАТО савезницима због сукоба у Украјини, наводећи да је Будимпешта одбијала да наоружава кијевски режим, као и да се противила санкцијама уведеним Русији.

Мађарски портал "444", који је, иначе, финансијску подршку добијао од "Фондације за отворено друштво" Џорџа Сороша и немачке фондације "Хајнрих Бел", претходно је најавио да америчка влада планира нове мере како би казнила мађарску владу.

Портал је оценио да су односи Мађарске и САД на веома ниском нивоу, а наводи се неколико примера размене "отровних" примедби између мађарских званичника и Пресмана.

Мађарска влада осудила је потез САД.

"Американци нису одустали од присиљавања Мађарске на проратну позицију коју деле многи наши савезници, али Мађарска је и даље уверена да је мир једини заједнички интерес", рекао је шеф администрације мађарског премијера Гергељ Гијаш на конференцији за новинаре у среду и додао да "не постоји савезнички, дипломатски или чак пријатељски притисак којем Мађарска неће одолети."