Сеул: Северна Кореја лансирала нову балистичку ракету

Пројектил је летео око 1.000 километара и пао у море источно од Северне Кореје

Северна Кореја лансирала је у четвртак нови модел балистичке ракете дугог домета, тврди Јужна Кореја чије је упозорење изазвало узбуђеност у северном Јапану где је грађанима наложено да потраже склониште, иако се испоставило да није било никакве опасности.   

Како је пренео Ројтерс, јужнокорејски војни званичник навео је да је ракета највероватније ново наоружање које је приказано на недавној војној паради у Северној Кореји, а претпоставља се да користи чврсто гориво.

Северна Кореја ради на развоју више ракета на чврсто гориво које су лакше за складиштење и транспорт и могу бити лансиране готово без упозорења и припреме.

Пројектил је летео око 1.000 километара, рекао је војни званичник Јужне Кореје и назвао то "тешком провокацијом". Он је навео и да је максимална висина на којој лети ракета нижа од 6.000 километара, што је врхунац неких прошлогодишњих рекорда приликом тестирања.

"Процењујемо да је испаљен нови тип балистичке ракете, још анализирамо детаље попут путање, висине и домета, као и могућност да је погон на чврсто гориво", рекао је званичник ког цитира Ројтерс.

Војска Јужне Кореје навела је да је била у стању узбуне и да се координисала са својим главним савезником Сједињеним Америчким Државама које су оштро осудиле тестирање балистичке ракете дугог домета, како је наведено из Беле куће.

После лансирања, јапанске и америчке ваздухопловне снаге извеле су вежбе изнад Јапанског мора "будући да безбедносно окружење око Јапана постаје све озбиљније", рекао је јапански министар одбране.

Ракета је, према наводима јужнокорејске војске, испаљена из околине Пјонгјанга, а јапанска обалска стража пријавила је да је пала око сат времена после лансирања.

Министарство спољних послова Јужне Кореје саопштило је да Северна Кореја стално угрожава мир у региону "провокацијама без преседана и злонамерним речима", док је Јапан сазвао састанак Националног савета за безбедност.

Јапанска обалска стража саопштила је да је ракета пала у море источно од Северне Кореје.