Сијарто поручио Вашингтону: Нема те силе која ће нас натерати да променимо свој став

Ми смо држава и тражимо да нас третирате не као колонију, већ као државу. И очекујемо одговарајуће поштовање од свих, без обзира на економску моћ, положај у свету и величину земље - Мађарска и Мађари заслужују поштовање, рекао је шеф мађарске дипломатије

Мађарска позива САД да је третирају као суверену земљу, не као колонију, као и да граде односе засноване на међусобном поштовању, поручио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Не можете нас отерати са наше мирољубиве позиције. Разумемо, прихватамо и поштујемо да Сједињене Државе имају другачији однос према овом сукобу. Само не разумемо зашто је потребно вршити притисак на друге да промене свој поглед. Зашто се не можемо односити са поштовањем према ставовима других по овом питању?", рекао је Сијарто на конференцији за новинаре са својим либеријским колегом.

Сијарто је нагласио да "не постоји толика количине плаката, конференција за штампу и долара који се сливају у опозицију који би натерали мађарску владу да одустане од своје позиције посвећености миру, ма колико год се трудили".

"Ми смо држава и тражимо да нас третирате не као колонију, већ као државу. И очекујемо одговарајуће поштовање од свих, без обзира на економску моћ, положај у свету и величину земље. Мађарска и Мађари заслужују поштовање, молимо све са поштовањем да говоре о Мађарској и о Мађарима. Тако да нема тог притиска, пријатељског навођења и хушкачких акција који би нас натерали да пређемо на страну која подржава рат. Време је да сви ово разумеју", рекао је шеф мађарског министарства спољних послова.

Подсетимо, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто боравио је у Москви где је разговарао о енергетским питањима са потпредседником руске владе Александром Новаком и шефом државне корпорације Росатом Алексејем Лихачовим. 

Он је изјавио да је Мађарска обновила споразум о додатним испорукама гаса са Русијом.

"Успели смо да се договоримо о могућности куповине већих количина гаса него што је то назначено у дугорочним уговорима, углавном кроз Турски ток", рекао је Сијарто.

Након састанака Сијарто је рекао да ће на снази остати и споразум између Мађарске и руске компаније Газпром, према којем ће Будимпешта моћи да добије одлагање плаћања гаса у случају наглог раста цена гаса.

Раније је амерички амбасадор у Мађарској Дејвид Пресман рекао је да су три челника Међународне инвестиционе банке (ИИБ) под руском контролом са седиштем у Будимпешти, укључујући њеног мађарског потпредседника Имреа Ласлоцког, под америчким санкцијама.

Према Пресману, САД су "забринуте што Будимпешта наставља економску сарадњу са Москвом". Поред тога, последњих дана, уз подршку амбасаде САД, на улицама Будимпеште постављени су плакати који позивају на повлачење руских трупа из Украјине.

Директор за комуникације владајуће партије Фидес Иштван Холик рекао је да "Мађарска неће одустати од своје посвећености мирном решењу у Украјини, упркос притиску САД".