Свет

Америчке службе надзирале генералног секретара УН: Сумњају да је наклоњен Русији

Документи који су процурили из Пентагона открили да су амерички шпијуни имали доста посла и око Антонија Гутереша
Америчке службе надзирале генералног секретара УН: Сумњају да је наклоњен Русији© Tanjug/AP Photo

Поверљиви документи који су процурили на интернету, открили су да је мета вашингтонских шпијуна и генерални секретар УН Антонио Гутереш, будући да се сматра да је он "превише вољан да удовољи руским интересима".

Неколико објављених докумената, преноси Би-Би-Си, описује приватну комуникацију Гутереша и његове заменице Амине Мохамед, а међу темама о којима су говорили док су амерички обавештајци будно "хватали белешке" били су сукоб у Украјини, афрички лидери, па и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Званични представник генералног секретара УН Стефан Дижарик на брифингу је истакао да УН предузимају све мере да обезбеде тајност комуникационих канала, али и одбацио ове тврдње.

"Генерални секретар није благ ни према једној земљи. Говори исте ствари када је у Москви, Кијеву или Њујорку. Његови потези усмерени су на ублажавање последица рата на најсиромашније", рекао је Дижарик, преносе "РИА Новости".

Такође, истакао је .

Један од докумената који су процурили, фокусира се тако на Црноморски договор о житу, за који су, због страха да ће доћи до глобалне кризе хране, у јулу посредовале УН и Турска.

То, како наводи Би-Би-Си, сугерише да је Гутереш толико желео да споразум сачува да је због њега био спреман да удовољи интересима Русије.

"Гутереш је нагласио напоре да побољша способност Русије да извози чак и ако то укључује санкционисане руске ентитете или појединце", наводи се у документу о прислушкиваном разговору, из кога се види и да Американци мисле и да Гутерешове акције "подривају шире напоре да се Москва позове на одговорност за своје акције у Украјини".

Но, није то био једини пут да је Вашингтон прислушкивао генералног секретара УН.

Документ из средине фебруара показује да су "бубице" биле активне и током његовог разговора са Амином Мохамед у коме генерални секретар УН каже да је "запрепашћен" позивом председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да Европа због сукоба у Украјини производи више оружја.

Њих двоје су том приликом разговарали и о недавном самиту афричких лидера, а Амина Мохамед рекла је да је председник Кеније Вилијам Руто "немилосрдан" и да му "не верује".

Званичници УН одбацили су, међутим, наводе да је Гутереш благ према Русији, готово подбадајући Американце због тога што је јавно пукла брука о њиховом прислушкивању.

"Генерални секретар је на овом послу, и пред очима јавности, већ дуже време. Није изненађен чињеницом да га људи шпијунирају и прислушкују његове приватне разговоре. Оно што изненађује је малверзација или некомпетентност због које се приватни разговори искривљују и постају јавни", рекао је Гутерешов портпарол Стефан Дижарик.

Би-Би-Си наводи, да је, иако је добро познато да Америка уз бројне нације "рутински шпијунира" и УН, откривање плодова те шпијунаже "срамотно и, у овом случају, потенцијално штетно за Гутереша".

image