Свет

Моравјецки: Пораз Украјине могао би да означи крај златног доба Запада

Ако Русија победи, ми смо следећи, предвиђа пољски премијер
Моравјецки: Пораз Украјине могао би да означи крај златног доба Запада© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио је да би "неуспех у Украјини могао да буде почетак краја златног доба Запада".

Моравјецки каже да је помоћ Украјини кључна за просперитет Запада, иако, како оцењује, не желе све државе чланице Европске уније да подрже Кијев у довољној мери.

"Све западне државе желе да Кијев превлада, али не нужно у истој мери. Неки политичари у Западној Европи желе брзи прекид ватре скоро по сваку цену", рекао је пољски премијер.

Моравјецки тврди да је циљ Русије "да уништи Украјину како она не би била база за јачање Запада", те да је постојање те државе "кључно за обуздавање Москве".

"Ако Русија победи, ми смо следећи", предвиђа пољски премијер, иако је руско руководство небројено пута навело да су примарни циљеви у Украјини обуздавање растуће претње националној безбедности коју представља експанзија НАТО-а и заустављање напада Кијева на народ Донбаса.

Пољски премијер тврди да "одбрана Украјине има последице за друге сукобе", посебно онај између Сједињених Америчких Држава и Кине око Тајвана.

"Морате подржати Украјину ако желите да Тајван остане такав какав јесте. Ако Украјина падне, следећег дана Кина може напасти Тајван", казао је Моравјецки, критикујући европске политичаре, који верују да Тајван није у њиховој сфери утицаја.

Моравјецки је одбацио појам стратешке аутономије ЕУ, рекавши да људи који је промовишу гурају Унију у већу зависност од Кине.

"Морамо поново изградити светски поредак, обновити НАТО и обновити мир", оценио је пољски премијер.

image