Упркос протестима, Макрон потписао Закон о пензионој реформи: Никад не одустај

Француски председник ставио је свој потпис на спорни акт након што је Уставни савет одобрио ту нову меру владе

Упркос таласу протеста јавности француски председник Емануел Макрон потписао је оспоравани Закон о пензионој реформи којим се старосна граница за одлазак у пензију повећава за две године, објављено је данас у службеном гласнику владе, а преноси Ројтерс.

Проглашење закона уследило је након што је и Уставни савет Француске у петак аминовао ту владину меру која је, иначе, проузроковала вишемесечне бурне расправе и жестоке протесте и која је због недостатка већине кроз парламент прошла без гласања.

Поводом одлуке којом је дато зелено светло непопуларној реформи пензионог система француски председник рекао је данас да је његов мото: "никада не одустај".

У међувремену, Франсоа Руфин, посланик левичарске партије ЛФИ, на Твитеру је оптужио владу да је објавила закон о пензијама "као лопови по ноћи".

Након што је Уставни суд одобрио повећање старосне границе за пензију са 62 на 64 године и одбацио захтев да буде расписан референдум, јуче се око 4.000 људи окупило испред зграде Градског већа у Паризу.

Демонстранти су у петак вече у центру Париза палили канте за смеће и узвикивали пароле.

Протести су одржани и у Рену, Лиону, Ници и другим градовима Француске.