Свет

Блинкен променио мишљење? Владимир Путин је рационалан лидер

Тешко је ући у ум друге особе, коментарисао је амрички државни секретар
Блинкен променио мишљење? Владимир Путин је рационалан лидерNone © Tanjug/John Edleson

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да сматра да је Владимир Путин рационалан лидер, али да одлуке које руски председик у вези са специјалном руском војном операцијом у Украјини нису рационалне.

"Тешко је ући у ум друге особе. Мислим да је рационалан, али одлуке које доноси, или боље речено, његови циљеви, нису рационални", рекао је Блинкен у интервјуу за Еј-Би-Си који је објављен данас.

Блинкен је навео да Сједињене Америчке Државе не виде вољу ни интересовање Русије за дипломатско решење ситуације у Украјини, иако је Русија поновила тврдње да се Кијев противи било каквим преговорима.

"За сада видимо само недостатак интересовања за смислену дипломатију од стране Путина“, додао је Блинкен.

Он је је крајем септембра у обраћању америчким медијима изјавио да је Вашингтон у контакту са Москвом. Том приликом, Блинкен је истакао да је веома важно да Русија чује од Америке да би последице биле ужасне уколико би дошло до нуклеарног напада.

Амерички државни секретар је тада додао да је Путинова реторика неодговорна и да су Сједињене Америчке Државе веома забринуте због спекулација да би Русија могла да употреби нуклеарно оружје.

Блинкен је тада одбио да открије детаље о томе како би САД реаговале на употребу нуклеарног оружја.

image