Пентагону се привиђају ванземаљци: Послали су сонде да проучавају Земљу

Сонде би могле да користе светлост звезда за "пуњење својих батерија", а земаљску воду као гориво, наводи се у научном раду

Званичник Пентагона Шон Киркпатрик коаутор је академског рада у којем се наводи да би недавно откривени објекти летећи заправо могли бити ванземаљске сонде са свемирског брода послатог да проучава Земљу.

Киркпатрик и професор на Харварду Ави Лоеб у нацрту документа од 7. марта написали су да би недавно откривени објекти, за које се чини да пркосе свим физичким законима, могли бити "ванземаљске сонде", објавио је "Политико".

Стручњаци оцењују да Киркпатриково учешће у академском раду показује да је Пентагон отворен за научну дебату о пореклу НЛО, што је, како наводе, важан сигнал који треба послати академском свету.

Други, међутим, напомињу да се Киркпатрикова одлука да подржи теорију, која се у већини академских кругова сматра крајње неутемељеном, поставља питања о његовом кредибилитету.

У раду се објашњава да би међузвездани објекти, као што је "Оумуамуа" у облику цигаре, које су научници приметили да лете кроз галаксију 2017. године "потенцијално могли да буду матична летелица која ослобађа много малих сонди током свог блиског проласка на путу до Земље".

У раду се наводи да би "сонде" могле да користе светлост звезда за "пуњење својих батерија", а земаљску воду као гориво.

Такође се спекулише о мотиву ванземаљаца да пошаљу истраживачке сонде на Земљу, наводећи и могуће научно истраживање.

Аутори признају да нису у потпуности сигурни да постоје функционалне ванземаљске летелице у близини Земље.

Пројекат потраге за НЛО "Галилео", који Лоеб приватно финансира, намерава да истражи ту могућност, истиче се у раду.

Америчка Канцеларија ААРО, која ради у оквиру Министарства одбране САД, истражује неидентификоване летеће објекте (НЛО) и друге појаве у ваздуху, мору, копну и свемиру, који се понекад називају "неидентификовани ваздушни феномени" или "неидентификовани аномални феномени".

Тим ААРО у Пентагону створен је прошле године да замени радну групу у оквиру Канцеларије за поморске обавештајне службе која се претходно бавила НЛО.

ААРО је основао Конгрес да служи за истрагу о стотинама извештаја о "неидентификованим ваздушним феноменима".