Свет

Велики крст за Меркелову: Бивша канцеларка добила најпрестижнији орден, упркос критикама

Ангела Меркел је нарочито била критикована због одлуке немачке владе да купује велике количине гаса из Русије, на шта је бивша канцеларка одговорила да је "одлука имала смисла у то време"
Велики крст за Меркелову: Бивша канцеларка добила најпрестижнији орден, упркос критикама© TANJUG/AP Photo/Markus Schreiber

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел добила је Велики крст, највише немачко одликовање за заслуге, а награду јој је уручио председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер.

Немачки председник је захвалио Меркеловој што је "одржала Европу на окупу" током мандата и похвалио је за "уметност преговарања и способност компромиса".

"У време када је наш континент претио да се распадне, држали сте заједно центар и периферију, север и југ, исток и запад", рекао је Штајнмајер и додао да је Меркелова "допринела опстанку еврозоне", преноси "Дојче веле".

Упркос похвалама немачког председника, додели ордена претходиле су расправе у немачкој јавности о заслугама бивше канцеларке. 

Меркелова је нарочито била критикована због одлуке њене владе да купује велике количине гаса из Русије, на шта је бивша канцеларка одговорила да је "таква одлука имала смисла у то време". 

Иако је са једне стране оптужена да се превише ослањала на Русију, Меркелова је признала да су Мински споразуми били само "куповина времена која је омогућила Украјини да се наоружа и модернизује војску".

Бившу канцеларку критиковали су и чланови њене партије.

Тако је потпредседник ЦДУ Карстен Линеман оценио да је Меркелова направила велике грешке током мандата, попут гашења нуклеарних електрана, без утврђивања како ће се Немачка снабдевати енергијом. 

Награда Велики крст је до сада додељена само два пута, и то бившим канцеларима Конраду Аденауеру и Хелмуту Колу, а сво троје бивших лидера припадају конзервативној Хришћанско-демократској унији (ЦДУ), подсећа "Дојче веле".

Меркелова је водила Немачку од 2005. до 2021. године, током четири мандата. Била је прва жена која је дошла на место канцелара и прва на тој позицији која је одрасла у Источној Немачкој. 

image