Свет

Eксплозија испред полицијске станице у Марсеју, тринаест ухапшених

Један полицајац лакше је повређен у експлозији за коју су према наводима из синдиката одговорне "велике петарде"
Eксплозија испред полицијске станице у Марсеју, тринаест ухапшених© Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Најмање 13 анти-Макронових активиста ухапшено је у понедељак поподне у Марсеју после експлозије подметнуте пред вратима полицијске станице у којој је један полицајац лакше повређен.

Према извештају француске телевизије БФМТВ, испред полицијске станице у 6. арондисману Марсеја зауставио се комби из којег је избачен пакет са експлозивним материјалом, као и гасомери, који су вероватно референца на велики скок цена енергената у земљи.

Полиција је покушала да заустави возило, али је комби убрзао, што је довело до полицијске потере усред града која се завршила тиме што је возило коначно сустигнуто, а они који су били у њему приведени су.

Сматра се да су тринаесторо ухапшених у вези са огранком синдиката ЦГТ из области енергетике који организује демонстрације против Макрона и радничке штрајкове као одговор на одлуку владе да усвоји нови закон којим је подигнута граница за старосну пензију и то обилазећи Народну скупштину у његовом усвајању.

Они су ухапшени под оптужбом за "учешће у групи формираној да почини насиље, намерно насиље према полицијским органима и одбијања да се повинују".

Из марсејске полиције је саопштено да најоштрије осуђују "овај неодговорни акт који је могао да повреди полицајце или случајне пролазнике".

Према наводима синдиката, експлозив није био у гасомерима, а саму експлозију узроковале су "врло велике петарде".

Током протеклих месеци, протести против Макрона широм Француске постајали су на моменте насилни, па је, како се подсећа, на улицама Париза више пута горело смеће, а у Бордоу су запаљена стара врата градске скупштине, због чега је приведено петоро људи под сумњом да су подметнули пожар.

image