"Глобал тајмс": Кинеско-руска војна сарадња кључна за мир у свету

Стратешко партнерство двеју земаља нема није усмерено против трећих страна

Посету кинеског министра одбране Ли Шангфуа Москви и војну сарадњу Кине и Русије западни медији покушавају да повежу са текућим руско-украјинским сукобом, док кинески аналитичари указују да стратешко партнерство две земље нема зле намере и неће никада бити усмерено против трећих страна, наводи кинески "Глобал тајмс".

Подсећа се да је такав став изнет и у заједничком саопштењу руског и кинеског председника након посете Си Ђинпинга Москви када је наведено да сарадња две земље није хладноратовски војно-политички савез.

Стога, све врсте сарадње, укључујући и војну, нису у супротности са кинеском неутралном позицијом и одговорним ставом у којем се тражи политичко решење украјинске кризе, наводе се мишљења експерата у чланку.

Такође, кинеско-руска војна сарадња не само да служи обостраним интересима, већ је важна и за јачање мултиполаризације светског поретка како би се обуздала хегемонија.  

Осврћући се на састанак Путина и Лија и поруке послате са њега о јачању стратешке сарадње и комуникације између двеју војски, у тексту се наводи мишљење кинеског експерта који наглашава да кинеско-руска војна сарадња има дугу традицију, укључујући и војне вежбе и многе друге видове војне и безбедносне сарадње, што је све постојало много пре кризе у Украјини.

Било би чудно да на њу утиче украјинска криза или притисак САД, каже научни сарадник Института за руске, источноевропске и централноазијске студије Кинеске Академије за друштвене науке Жанг Хонг. Он сматра да Лијева посета Русији шаље поруку да две земље немају зле намере и да ће две војске наставити да сарађују у будућности у обостраном интересу и у интересу мира у свету.

Иако је било гласова са Запада који су покушавали да протумаче војне везе Русије и Кине тако да поткопају неутралну позицију Кине, и сам Ројтерс у извештају констатује да су НАТО и амерички савезници навели да још увек нема назнака да Кина снабдева Русију оружјем.

"Вашингтон је веома нервозан јер не може да нађе ефикасан начин да заустави Кину у промовисању мира, због чега САД изгледају све горе док све више и више земаља увиђа да је Вашингтон тај који долива уље на ватру", каже кинески стручњак.

Подсећа се да су САД увеле санкције против Лија због куповине руског оружја у време председничког мандата Доналда Трампа 2018, као и да је његова посета Москви јасан показатељ да на војну сарадњу Кине и Русије неће утицати притисци САД.

Према заједничкој изјави после сусрета двојице председника, наставиће се одржавање заједничких војних вежби на копну и на мору, једна таква је већ одржана, а стручњаци очекују да ће оне бити проширене у наредном периоду.

Саговорник "Глобал тајмса", кинески војни коментатор, сматра да војне вежбе доприносе регионалном миру и безбедности, а додаје да се очекује да буде успостављена и технолошка сарадња.

Подсећа се да је Путин у октобру 2019. најавио да ће Русија помоћи Кини да оформи систем раног упозорења на ракетне нападе који ће значајно побољшати одбрамбене капацитете земље. Такав систем би у случају лансирања балистичких ракета одмах упозоравао на опасност.

Кина и Русија имају значајну војну снагу, велики глобални стратешки утицај и кључне су силе да обуздају и одврате хегемонију, сачувају мир и стабилност у многим регионима који су под претњама сила са стране, наводе експерти.

Због тога су се државе попут Јужне Африке и Ирана придружиле заједничким кинеско-руским вежбама у фебруару и марту упркос притисцима САД и Запада.