Свет

Немачки министар финансија: Инфлација је "опака звер", могла би да угрози стабилност

Рецесија у Немачкој је сасвим реална, сматра директор "Дојчебанке"
Немачки министар финансија: Инфлација је "опака звер", могла би да угрози стабилностwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Немачки министар финансија Кристијан Линднер оценио је да инфлација представља "опаку звер", као и да би она могла да угрози финансијску стабилност.

"Инфлација је опака звер", изјавио је немачки министар током састанка банкарског удружења БдБ, преноси "Билд".

"Морамо да уложимо додатне напоре како би смањили инфлацију, која је на највишим нивоима у последњих неколико деценија. Она представља опасност и за економски развој, који је ове године већ био разочаравајућ", додао је он.

Линднер је рекао и да је након више година повећане државне потрошње било неопходно консолидовати буџет, како се инфлација не би даље отела контроли.

Припрема буџета за 2024. годину, који се већ показује као камен спотицања трочланој "семафор" коалицији у Немачкој, представљаће прави изазов за владајућу структуру.

Шеф утицајне "Дојчебанке" Критијан Суинг казао је да очекује да ће 2023. бити економски тешка, као и да је рецесија у Немачкој сасвим реална.

Он је додао да многе од њихових муштерија осећају последице високе инфлације, као и да је она довела до пада потрошње. Суинг је ипак изразио наду да би инфлација могла да падне испод пет одсто током 2024. или 2025. године, када би немачка привреда коначно наставила да расте.

Инфлација у Немачкој пала је на 7,4 одсто у марту, након што је у јануару и фебруару износила 8,7 одсто, преноси "Билд".

Притисак на потрошаче, ипак, остаје снажан, зато што је инфлација на тржишту храном и даље висока. Цена прехрамбених производа повећана је око 22,3 одсто у односу на прошлу годину.

image