Свет

Извештај УН: ЕУ пружа финансијску подршку за трговину робљем

Европска унија директно је помагала либијске државне институције које су умешане у грубо кршење људских права миграната из Африке, показују резултати истраживања УН
Извештај УН: ЕУ пружа финансијску подршку за трговину робљемwww.globallookpress.com © Stefano Ronchini

Истраживање Уједињених нација показало је да је Европска унија финансијски помагала либијске државне институције које су спроводиле различите врсте кршења људских права, од присилног рада и тортуре до ропства.

Кроз своју подршку Либијској обалској стражи и либијској Управи за борбу против илегалних миграција (ДЦИМ), ЕУ је директно потпомогла спровођење злочина против човечности.

Уједињене нације су крајем марта објавиле извештај који садржи резултате трогодишње истраге, а који потврђује су "произвољно затварање људи, убиства, силовања, поробљавање, сексуално ропство, вансудска погубљења и нестанци постали честа појава" у некада просперитетној Либији, која је запала у грађански рат након интервенције НАТО-а 2011. године.

Злочини проти човечности распрострањени су широм те земље, наглашава извештај, и оптужује Европску унију да омогућава влади у Триполију да крши права афричких миграната који су се запутили ка Европи

Уместо да саме спречавају илегалне миграције, државе чланице ЕУ одлучиле су да тај прљави посао "пребаце" на либијске институције, пре свега на Обалску стражу и Управе за борбу против илегалних миграције, пише у извештају.

Након што су мигранти ухваћени, они се враћају у Либију и бивају смештени у званичне или "тајне" затворе", где се често искоришћавају као робовска радна снага или као сексуално робље, наводи се.

"Постоји основана сумња да су мигранти држани у ропству у притворским центрима Управе за борбу против илегалних миграција", наводи се у извештају и додаје да су особље и званичници тих институција умешани "на свим нивоима", укључујући и највише званичнике.

Светски медији почели су током 2017. године да преносе наводе о све распрострањеној пракси робовласништва у ратом разореној Либији. Извештај Уједињених нација показује да не само да је то истина, већ и да је Европска унија ту праксу директно помагала.

"Подршка коју је ЕУ дала Либијској обалској стражи довела је до кршења одређених људских права", рекао је новинарима истражитељ УН Чалока Бејани.

"Такође је јасно да је ДЦИМ одговоран за мноштво злочина против човечности у притворским центрима које они воде. Дакле, подршка коју им је пружила ЕУ је то омогућила. Иако не тврдимо да су ЕУ и њене државе чланице починиле ове злочине, поента је да је дата подршка помогла и подстакла извршење тих злочина", рекао је он.

Према резултатима истраживања института "Брукингс", Европска унија је Либијској обалској стражи послала 455 милиона долара помоћи од 2015. године.

У међувремену, истрага коју су спровели "Аутло оушн проџект" и "Њујоркер" открила је да новац из ЕУ "плаћа за све, од аутобуса који превозе заробљене мигранте од луке до затвора до врећа за лешеве које се користе за мигранте који нестану на мору или у притвору.

Према њиховој заједничкој истрази, либијска Управа за борбу против илегалне миграције "примила је 30 специјално модификованих Тојота Ленд Крузера за пресретање миграната у либијским пустињама", док је новац из ЕУ такође помогао ДЦИМ-у да купи "десет аутобуса за отпрему заточених миграната у затворе након њиховог хватања".

Истражитељ УН-а, професор Бејани, окривио је тренутну кризу у Либији на "борбе за власт", алудирајући на вакуум моћи који је Запад створио у Либији својим ратом за промену режима, избегавајући било какво директно упућивање на то.

"Хјуман Рајтс Воч" је у свом извештавању о извештају УН такође одбио да започне расправу о интервенцији НАТО-а из 2011, коју је описао само као "бруталну и вредну осуде". Можда је то било зато што је његов тадашњи директор Кен Рот био присталица напада западних сила.

Трансформација Либије у анархични пакао драматично је смањила могућности ЕУ открију потенцијалне мигранте који желе да дођу у Европу. Извештај УН процењује да је током истраге више од 670.000 миграната било присутно у Либији.

Недостатак јаке и стабилне централне владе у Триполију омогућио развој читаве индустрије експлоатације миграната. "Притвор и трговина мигрантима је велики посао у Либији. То је предузетнички пројекат", рекао је Бејани за "Франс 24" након објављивања извештаја.

image