Јонхап: Јужна Кореја не испоручује оружје Украјини зарад добрих односа са Русијом

У јужнокорејском законодавству не постоји закон који забрањује испоруку оружја другој земљи у рату. Такође, не постоји клаузула у упутствима Министарства спољних послова, која не дозвољава пружање војне помоћи трећој земљи у тешкој ситуацији, навео је чиновник из председничког кабинета

Јужна Кореја не испоручује оружје Кијеву зарад стабилности односа са Русијом, преноси новинска агенција Јонхап, позивајући се на извор у кабинету председника Републике Кореје.

"У јужнокорејском законодавству не постоји такав закон који би забранио испоруку оружја другој земљи у рату. Такође, не постоји клаузула у упутствима Министарства спољних послова која не дозвољава пружање војне помоћи трећој земљи у тешкој ситуацији. Ми то не радимо јер Јужна Кореја активно подржава међународну заједницу у заштити слободе грађана Украјине, али је истовремено дужна да на стабилан начин управља односима с Русијом", објаснио је чиновник.

Према његовим речима, "руске власти коментаришу што се још није догодило".

"Али то може да се посматра са друге стране, да оно што ћемо радити у будућности зависи од Русије", додао је.

Подсетимо, председник Јужне Кореје Јун Сок Јол изјавио је да ће Сеулу, у случају да у Украјини ситуација ескалира до тачке с којом "међународна заједница не може да се помири", бити тешко да инсистира само на указивању хуманитарне или финансијске подршке Кијеву.

"Ако дође до ситуације коју међународна заједница не може да толерише, на пример, у случају великих напада на цивиле или озбиљног кршења закона ратовања, онда ће нам бити тешко да инсистирамо само на хуманитарној или финансијској помоћи Кијеву", рекао је Сук Јол у интервју за Ројтерс.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву председника Јужне Кореје Јун Сук Јола, поручивши да Русија води одбрамбене војне операције против Запада и сматра да је свака испорука оружја Кијеву непријатељски антируски акт.

"Русија води одбрамбене војне операције против колективног Запада, који је одабрао марионетски режим у Кијеву као инструмент свог хибридног прокси рата против нас. У овој ситуацији, сматрамо свако снабдевање Украјине оружјем, без обзира одакле оно долази, као непријатељски антируски акт", нагласила је.